Nuclears, no gràcies!

Aquesta setmana la vaig començar dilluns al Tribuna Barcelona, escoltant la proposta de Greenpeace “100% renovables”. En Juancho López de Uralde va presentar una iniciativa solvent, que ens permet ser capdavanters en un Estat que depèn de fonts de l’exterior en un 90% (comptant amb l’urani que hem importat per fer anar les nostres plantes nuclears) i l’he acabat reunit amb en González Vélez, president d’APPA, l’associació d’empresaris de renovables, parlant de l’impuls de les renovables.

En una setmana en què tothom parla de la complicada situació econòmica, ningú associa la crisi d’un model basat en el cercle viciós de l’endeutament familiar i la construcció amb el flagrant incompliment amb el protocol de Kioto. Per contra, crec que en els propers anys, el repte de complir amb les exigències del canvi climàtic ha de servir per canviar les bases del nostre model de creixement. Invertir en renovables suposa més ocupació, i menys dependència de l’exterior. Cada cop que puja el preu del barril un dolar es fa una transferència de prop dels 800 milions d’euros a les monarquies del golf pèrsic (equivalent al que gastem amb polítiques de dependència). I la millor resposta és una efectiva política d’estalvi i eficiència i impuls de les energies renovables.

En aquest context, els lobbies econòmics ja s’han encarregat de posar-nos davant dels ulls la darrera de les enganyifes. Ens diuen que és l’alternativa “neta” per complir amb Kioto, però s’obliden que els seus residus duren milers d’anys. Ens expliquen que és una font il·limitada però amaguen que hi ha urani per 50 anys. Ens parlen que ara si que és segura aquesta font, en un context en el que la proliferació nuclear pot acabar sent més mortífera que mai. Per evitar arribar al 2020 amb centrals nuclears obsoletes i insegures, hem presentat un pla per poder tancar les centrals nuclears tenint una alternativa viable que les pugui substituir amb una estratègia d’estalvi i d’impuls de les energies renovables. De fet, en els pròxims dies podràs veure una nova secció de la web, en què estreno vídeos programàtics. Em veuràs davant d’una platja meravellosa, la de l’Almadrava, una platja que sovintejo a l’estiu, i que té el defecte de tenir darrera una de les centrals que ha tingut més problemes de seguretat en els darrers anys.

El PP, segur que perdrà
Setmana mogudeta al PP. Aznar, Acebes i Zaplana han deixat clar qui mana en aquell partit. La no incorporació de Alberto Ruiz Gallardón a les llistes del PP per Madrid és una bona notícia perquè ara el PP segur que no guanya les eleccions, tot i que és una mala notícia per la societat perquè continuarem tenint la dreta més extrema i salvatge de l’Europa Occidental. El president de la Generalitat, José Montilla, ha afirmat que el PP ha renunciat a guanyar les eleccions. Doncs, bé, ara els votants socialistes poden anar a votar sense por, en llibertat. Aquestes eleccions van sobre qui influeix. I l’exclusió de Gallardón consolida aquest escenari.

‘59 segons’
Dimarts vaig participar al programa de TVE-Catalunya, ’59 segons’, que podeu recuperar resumit en aquest bloc. Aquest format m’agrada, ja que et permet tractar molts temes en 40 minuts d’entrevista i t’obliga a ser sintètic i clar en les respostes, cosa que el telespectador segur que agraeix. El director d’ADN, Albert Montagut, va agrair la meva feina al Congrés i va arribar a dir que els somnis de l’esquerra es poden fer realitat.

Pla Ferrovari
Aquesta setmana he visitat Tarragona, Tortosa i Lleida per explicar el potent pla ferroviari Catalunya 2014. Crec que la política és això: fer propostes amb cara i ulls. Mentre presentava el nostre pla ferroviari, altres presentaven un perfum carregat d’aromes.

6 responses to “Nuclears, no gràcies!

  1. Joan,Les nuclears ja ens han castigat durant tants d’anys a les Terres de l’Ebre, amb la concentració nuclear més ferotge d’Europa! No sé si hi ha remei! Quant a energies renovables, esperem que no ens passi el mateix amb el desenvolupament dels Parcs Eòlics. És una energia necessària, però s’està abusant novament de les nostres comarques. Sembla que només hi hagi projectes d’aquest tipus destinats a zones rurals com les nostres. Quant al PP, segueix sent la dreta cavernícola de sempre, la pitjor d’Europa. El problema és que el PSOE no és gaire millor, fent ben certa la cèlebre frase de Joan Fuster: el més semblant a un espanyol de dreta és un espanyol d’esquerra. A veure, si l’electorat català aposta per les formacions sense lligams espanyols, que seria la millor mostra de maduresa i de reacció davant de l’atzucac al qual ens ha abocat el jacobinisme del PSOE i la incompetència en temes crucials com les infraestructures.Salut des de l’Ebre,emigdi

  2. Endavant Joan. Crec que ho estàs fent força bé i que ICV necessita una renovació que tu pots representar molt bé. Espero que treieu uns bons resultats i que IU no punxi a Espanya. Cal seguir lluitant per una esquerra transformadora de veritat, malgrat totes les dificultats.

  3. En Joan Herrera ahir va estar de campionat a LA NIT AL DIA davant de la Mònica “Terribles”, potser un pel accelerat parlant (tot i que la “Terribles” acostuma a posar una velocitat de creuer insuperable). Va desplegar les bases ideàries d’ICV-EUiA, va passar de puntetes per la crisi valenciana d’IU (*), i va encertar en exigir que el PSOE aclareixi si ha de pactar amb Duran Lleida o amb l’esquerra genèrica.pdt: per cert, la “Terribles” anava vestida “per matar”, botes negres punxegudes i cuiro als pantalons!(*)jo, que soc una mica llamazarista, penso que els llamazaristes valencians s’estan precipitant i que el PCE no és el dimoni, caldria saber perdre, de tant en tant…). Convé potenciar aliances verd-rojes, com a Catalunya, i fer d’això quelcom més que una tàctica sumatòria. Som un espai complex i necessitem relativització a dues bandes.

  4. s’hauria de parlar del cartell LEPENISTA del Duran, a la resta d’Europa no passaria desapercebut, és xenofòbia insultant, supremàcia capitalista, occidentalisme arrogant i molt mala llet populista.

  5. Sobre el tema del plan ferroviari 2014 de la PTP (suposo que es el mateix, però asumit per ICV?), està força bé, però… trobo a faltar paralelament a aquest plà, una politica tarifaria associada, que apart de que fomenti l’us del tren com a transport public, veritablement integrat amb altres xarxes i que sigui socialment sostenible (tot recordant que el transport public és utilitzat sobre tot per joves, dones i inmigrants, i per tant qualsevol mesura tarifari que penalitzi a aquest transpor, penalitza en el fons al es persones menys afavorides).S’han de crear bonus anuals, bonus per els desplaçaments obligats (per exemple anar ala feina),etc i sobre tot no s’han de apujar les tarifes per sobre de l’IPC. Si calen diners que surtin de l’IRPF que té en compte les rendes, ja que una pujada de tarifes no té en compte la renda de qui utilitza el servei.Salut des de la secta co-aligada

  6. en relación a la polémica valenciana en IU opino que ni IU ni ICV deben cerrar sus proyectos. Me parece que el destino de IU tiene que relacionarse con acojer en su seno mucha pluralidad y alianzas abiertas como en el caso de Catalunya que me parecen adecuadas. En cuanto a ICV creo que no tendría que limitarse al espacio verde. Unos y otros deben crear algo nuevo, que incluya las procedencias comunistas y socialistas, pero que la sepa sumar. A estas alturas el proyecto tradicional comunista merece una actualización y puesta a punto en consonancia con los desafíos medioambietales y el proyecto socialista renovado. Pero ICV haría bien en comenzar a entender que el propio proyecto estrictamente verde no es merecedor de “algo nuevo” y que por ello ICV puede aportar una izquierda verde en rojo / sin ser solo etiquetas.Pase lo que pase, el espacio común “a la izquierda del PSOE” necesita un movimiento social y político que acoja verdes, rojos y similares, que haga una síntesis con proteinas y nuevas ideas y eso no puede oscurecerse ni frustrarse por este espectáculo de listas alternativas en Valencia. Como simpatitzante de ICV creo que hace falta más coalición entre ambos espacios y entender que aquí no sobra nadie.ICV no es definitiva, IU necesita más apertura y, juntos, crear una izquierda que haga compatible lo rojo y lo verde, y eso si funciona, hará mover el mapa político hacia la izquierda. Luego, ya se sabe, el PSOE hurgará las diferencias y las amplificará como hizo en otras ocasiones. Molesta que la izquierda tenga unidad y pluralidad.si tuviera dos papeletas votaba LLamazares i Joan Herrera.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s