Rajoy es vol carregar l’ascensor català

Ja tenim a Rajoy passejant-se per Catalunya, un país que desconeix absolutament d’acord amb les seves paraules sobre la situació del castellà a Catalunya. Ha passat per ‘La Nit al Dia’, la mateixa setmana en què també vaig ser entrevistat per Mònica Terribas, i ha dit coses amb un to més moderat del que gasta habitualment.

Rajoy es posa la pell de xai, però no ens enganyem: a sota hi ha un home de dreta extrema. Abans de venir a fer-se una foto dins l’església de Santa Maria del Mar va prometre que els nens castellanoparlants estudiaran en una xarxa diferenciada a la dels nens catalanoparlants. A Rajoy li hem de dir molt clar que els catalans no tolerarem que ni ell ni ningú es vulgui carregar un dels principals ascensors socials a Catalunya. Jo vaig estudiar el batxillerat al barri de la Verneda i molts dels meus companys, gràcies a la immersió lingüística, ho han tingut més fàcil per accedir a qualsevol lloc de treball. De la mateixa manera, és la nostra política la que garanteix que continuem sent un sol poble. L’ascensor social ha funcionat a Catalunya i per res canviaríem el model d’integració català pel model d’exclusió que voldria imposar el PP.

Explico amb un exemple la dreta que tenim a Espanya. Em va passar al desembre al Congrés. Acabàvem de votar l’enèsima proposició del PP proposant la il•legalització d’ANV. M’adreço a l’ascensor per pujar a la reunió, i acabo coincidint amb la diputada d’ERC Georgina Oliva. Pugen amb nosaltres dos diputats del PP. I un d’ells s’adreça a mi i em diu “Si mi padre se enterará que me subo en un ascensor con un comunista y no lo he matado…”. La diputada d’ERC i jo mateix no sortíem del nostre estupor.

Programa a contracorrent

A ICV ja tenim programa electoral. Crec que és programa polític a contracorrent, que respon a una altra manera de fer política: innovadora, atrevida, plena d’ambició però també de realisme. Està ple de rebel.lia però amb una gran força transformadora. En la convenció de demà dissabte, 26 de gener, aprovem aquest programa que inclou propostes encaminades a canviar el model d’Estat per avançar cap a un Estat més plurinacional, per posar l’economia al servei de la gent, a eixamplar els drets i a lluitar contra el canvi climàtic. A ICV ens hem de felicitar pel procés participatiu que s’ha dut a terme per elaborar-lo perquè s’han rebut més d’un centenar de propostes provinents d’associacions, agents econòmics i de la societat civil a través de la pàgina web http://www.idees.cat/ però també fruit de les reunions amb les entitats.

La parella Chacón-Duran Lleida

La candidata del PSC, Carme Chacón, m’ha instat a deixar de criticar Zapatero perquè això ajuda Rajoy. Tinc molt clar que mai pactaré amb la dreta cosa que em sembla que no ho té tan clar la senyora Chacón. Zapatero no para de fer l’ullet a CiU. I Duran Lleida és un senyor bàsicament conservador. Al seu costat, Alberto Ruiz Gallardón és un moderat. El risc està en un PSOE al límit de la majoria absoluta que acaba fent ministre d’educació algú tan conservador com el senyor Duran.

Tanquem les nuclears el 2018!
Aquesta setmana des d’ICV hem proposat un pla de tancament gradual de les centrals nuclears. Es tracta de definir un periode de transició una vegada que les centrals nuclears estiguin amortitzades (en el cas espanyol són 25 anys) i fer una pròrroga de 5 anys més, durant la qual es generaria un fons a partir dels beneficis de les centrals. Segons el nostra calendari la central nuclear de Garoña ja hauria d’haver tancat el 2001, a les quals seguiran Almaraz 1 (hauria de tancar el 2011), Almaraz II (2013), Ascó 1 (2014), Cofrentes (2015), Ascó II (2016), Vandellòs II (2018) i Trillo (2018). Una proposta amb més rigor que la d’aquells que plantegen el tancament de les centrals quan acabi la seva vida útil, als 40 anys, sense que invertim en construir les alternatives en estalvi i eficiencia i en impuls de renovables que permeti tancar una tecnología tan inmadura com la nuclear, capaç de generar residus durant milers d’anys. Nuclears, no gràcies!

11 responses to “Rajoy es vol carregar l’ascensor català

  1. Respecte “l’anècdota” del comentari a l’ascensor. Saps quin és el gran drama? Doncs q probablement el pare del diputat peper realment s’hauria enfadat en saber q no t’havia matat. No, no… no és broma. El tarannà ultra del PP no és una estratègia (no els ajudarà gens a tornar a la Moncloa) sinó que té una arrel gairebé biològica: són els fills dels franquistes… i no em refereixo a una paternitat ideològica sinó “física” Recordo q fa uns anys es va publicar un “who is who” al respecte q feia autèntic pànic

  2. El fet però es el que va dir. I va dir coses com que rebaixarà els impostos de societats “por que a las empresas les viene bien” , el del IRPF per que és necessari per a incentivar el consum i la inversió. I com pensa compensar tot el diner que no deixarà de recaptar l’estat? També va dir com ho faria: privatitzant, privatitzant i privatitzant. Va arribar a dir que als ciutadans ens va millor tenir els diners a la butxaca que no pas estiguin en mans de l’administració. Ja ho dius bé, un llop amb pell de corder

  3. Joan,No considero una anècdota el que va dir el pepero a l’ascensor. No és una manera de fer “apologia del terrorisme”? Per a ells, tot ho és. Avui he sentit vergonya escoltant la portaveu del govern espanyol explicant la il·legalització dels partits bascos, ja que no té cap argument plausible, i il·legalitzaran idees a canvi de quatre vots. Els catalans i les catalanes ens trobem davant d’aquest dilema lamentable, PSOE o PP. Uns són la dreta més extrema d’Europa i els altres varen impossibilitar que tinguem un autogovern digne, i amb molt males maneres. A més, si poden pactaran amb Duran, tant ICV com ERC no són l’opció que volen els socialistes. És així de lamentable.T’he de felicitar per la teua lluita antinuclear, que a les Terres de l’Ebre ens interessa tant i portem tant a dintre.bon cap de setmana,emigdi

  4. La “brometa” del ascensor es molt tipica d’aquesta gent.En la Universitat (sí, la Universitat, allà on en teoria no hi haurien d’arribar aquest dements) era molt repetida.M’en recordo una vegada , que a les eleccions clautrals de la Universitat de Barcelona que va guanyar el Bloc d’Estudiants Indenpendentistes (BEI), se’ns van acostar (nosaltres erem del AEP-ACE de la UB i no vam treure un bon resultat ) varis tipejos de las noves generacions del PP(que malauradamente eren de la teva Facultat, Dret-UB) i ens van dir textualment:“Como añoramos los tiempos en que sólo teniamos que preocuparnos en matar rojos. Haber si haceis algo con esos separatistas, que al final no servireis ni como victimas”Com veus nostalgics i amb mala llet.Algú d’aquests, que s’han fet grands, encara l’he vist celebrant la nit electoral del PP Català al Hotel Barcelona Sants fa un parell d’eleccions.Salutacions provinents del “chiringuito” coaligat (EUIA) i perdona per les batalletes de’avi

  5. Joan. hauries de posar al costat de les sigles d’icv les sigles d’euia, si pot ser amb efectes retroactius en aquest blog, no és per mal rotllo, segur que ho fas sense pensar-ho, és la coalició que encapçales i val la pena dir qui som, com som i el que significa una coalició potent i eixerida. una abraçada i una empenta fins el trimf de l’esquerra ecosocialista que representes.un candidat de fiar!sort!

  6. Realment el creixement de la dreta, principalment la més extrema, es imparable, i si no veieu la sopa de candidatures que hi hauran en aquestes eleccions, compartint i competint en el mateix espai totes. doncs a part del PP hi estaran: el partit de la Rosa Díez, els de C’s, “Familia y Vida” i molts d’altres; sembla els primers anys de democràcia però al inrevés, llavors la proliferació estava en les files de l’esquerra. Salut i sort per tots des de Lleida.

  7. Realment el creixement de la dreta, principalment la més extrema, es imparable, i si no veieu la sopa de candidatures que hi hauran en aquestes eleccions, compartint i competint en el mateix espai totes; doncs a part del PP hi estaran: el partit de la Rosa Díez, els de C’s, els de “Familia y Vida” i molts d’altres; sembla els primers anys de democràcia però al inrevés, llavors la proliferació estava en les files de l’esquerra. Salut i sort per tots des de Lleida.

  8. Més que l’ascensor del Congrès (que ja poc ens sorpren de segons qui) volia comentar l’ascensor català.Sóc de Cornellà i fins els 18 tot el meu ambient era castellanoparlant. Em pregunto com hauria arribat a la universitat o com podria treballar ara cara a la gent en una escola “exclusiva per castellanoparlants” i sense conèixer la llengua pròpia del meu país.Si volem tornar als temps dels “xarnegos” i les dues Catalunyes, la proposta de Rajoy és inmillorable.No vull que als meus fills, quan en tingui, els hi preguntin a la universitat com a mi”com és que parlen tan bé català sent de Cornellà?” Encara queda molt camí per fer, i en direcció contrària a la del senyor Rajoy i les seves polítiques populistes i desconeixedores de la realitat catalana.Gràcies per la teva reflexió i ànims per la campanya.

  9. Joan, Gràcies pel runam salí de Sallent. Ja veig que això dels “Verds” és sobretot per fer campanya, ja que alhora de fer política, acabeu sent igual que la majoria.Iniciativa, m’heu decepcionat.

  10. Bones Joan, M’ha agradat la teva entrada a la bitàcola. Només comentar que subscric totalment el que ja deien de que quna escriguis ICV no et deixis mai l’EUiA. Pq tu ets el cap visible d’aquests projecte comú de l’esquerra alternativa i revolucionària que som EUiA-ICV.Vinga Salut company!Marc, d’EUiA MataróPD: molt bé l’activitat de Memòria Històrica i Democràtica a Mataró el dia del teu aniversari 😉

  11. Resposta al comentari d’un de Sallent,En relació a la problemàtica dels runams salins del Bages, heu de saber que el Govern de Catalunya té un pla per tal de reduir l’impacte d’aquests dipòsits salins situats a la Conca potàssica del Llobregat.Aquest pla contempla diferents obres a realitzar tan per l’empresa Iberpotasch com per l’ACA per tal de conduir les surgències salines cap al col?lector de salmorres que actualment està en procés d’ampliació. L’objectiu del pla és compatibilitzar l’activitat minera i el manteniments dels llocs de treball amb la protecció del medi ambient i és per això que a través de l’autorització ambiental s’han ordenat un seguit d’obres de desimpacte tan dels runams desallent com dels de Súria.En relació als runams inactius de Vilafruns i la Botjosa s’ha obtingut subvenció del Ministeri de Medi Ambient per dur a terme obres de desimpacte en aquests runams. Actualment s’han iniciat les actuacions a Vilafruns.L’ACA està procedint a la construcció d’un nou abastament de diferents municipis del Bages que inclou el municipi de Sallent, amb això es garanteix la qualitat de l’aigua a aquesta població i d’altres del Bages afectades greument per la sequera.El pla del Govern també contempla la implantació d’una planta de valorització de sal a Sallent en la mesura que anem reduint els runams de la Vila de Cardona.Espero que haver resolt els vostres dubtes. Ben cordialment,Joan Herrera.

Deixa un comentari