Quina nit electoral…

Diumenge, quan vaig veure l’alta participació a alguns barris de Catalunya, vaig percebre que de ben segur el PP no guanyava alhora que vaig tenir la sensació que patiríem durant la nit electoral. Dit i fet. A mesura que la nit avançava, la Núria Buenaventura semblava obtenir l’escó. Amb un 95% del vot escrutat, vam creure que el teníem. Però no va ser així. Haig de confessar-vos que la nit va acabar amb un sabor amarg, perquè finalment el vam perdre per uns centenars de vots.

Tot i això, és important remarcar el suport rebut de milers de persones que en aquestes eleccions ens han tornat a donar confiança. ICV-EUiA és, després de CiU i BNG, qui més ha resistit l’onada bipartidista, malgrat que ens hem quedat a pocs vots de tenir el segon diputat. En un context de forta polarització és evident que ens va afectar el vot útil, o milor dit, el vot de la por aque vingués la dreta. A Catalunya la major part del vot per aturar al PP es va concentrar en el PSC. I se’ls ha de felicitar per haver sabut canalitzar-lo. D’aquesta manera els socialistes obtenien el millor resultat de la seva història, amb un resultat equiparable al de 1982.

Els resultats no són els esperàvem. Ha estat una campanya amb bones vibracions entre el nostre electorat. A més, s’hi afegia una legislatura on hem treballat de valent al Congrés per defensar les polítiques que havien de millorar el dia a dia de la ciutadania. Però al final, les tendències de vot les han marcat els darrers dies de campanya. I tot i no tenir la sensació d’haver patit vot de càstig, ens passat factura el vot de la por, que alguns anomen el vot útil.

Més enllà dels errors comesos, que segur que n’hi ha, no vam saber valorar la força que tenia a Catalunya aquest vot de la por. A aquest factor se li suma un retrocés important a l’àrea metropolitana de Barcelona. Sabem que allà on s’ha votat en una lògica exclusivament estatal és on més hem retrocedit, però des d’ICV hem de fer una reflexió profunda de com ser referents arreu del país. Per últim hem de pensar en els elements de renovació del nostre projecte, en l’intent de renovar-lo i fer que torni a gafar embrancida. Ja son dues les eleccions, on per motius diversos, hem patit un retroces, més lleu del que sembla, però que ens obliga a situar aquests elements pel rellançament. El context on fer-ho: la propera Assemblea Nacional.

A Madrid, ens haurem d’adaptar a la nova situació en què ens deixen els resultats obtinguts, per continuar defensant al Congrés dels diputats les propostes de l’esquerra verda nacional. Vull aprofitar per agraïr-li a tota la gent que ens ha donat suport, aquests milers de vots, que farem que continuïn sent útils, en la defensa d’allò que hem explicat en campanya. I per damunt de tot, vull agraïr-vos a tots els amics i les amigues que ens heu fet arribar aquest suport. Els vostres ànims són la millor de les energies per treballar com sempre.

17 responses to “Quina nit electoral…

 1. Joan,T’escriu un fidel militant que fins a l’última hora de campanya va estar posant propaganda, engantxant cartells, lligant pancartes, etc…A veure. Sé que hem resistit la batacada, però hem de ser una mica més autocrítics. Hem perdut molts vots. ¡Vots nostres! Alguna cosa hem fet malament.SÍ és cert que la llei electoral és molt injusta i ens fa miques el nostre projecte conjunt a l’estat.SÍ és cert que els mitjans ens ignoren completament i li fan el joc al bipartidisme.SÍ és cert que hem patit una bipolarització extrema del vot.Però també és cert que no hem fet la millor campanya de totes. No hem trasmès el missatge com calia. Nosaltres tenim que assolir tots plegats la nostra responsabilitat.Tots lluitavem pel tercer diputat (això és el que deiem en campanya, al menys) i no hem ni mantingut el segon. Hem tingut moltes dificultats, és clar que si, l’esquerra de debò mai guanyarà per sort. Ja se n’encarreguen de que no tinguem les facilitats dels altres. Llavors tindriem que plantejar una elaborada autocrítica constructiva del “perquè del tot plegat”, per assegurar-nos que aquesta (mala) experiència electoral no ha anat en và i que hem après dels nostres errors.Sento si el meu to es molt crític. Joan, tu em representes a mi, m’agraden molt les teves idees i comparteixo un projecte polític amb tú. Per això et dic el que penso de debò. Gràcies per llegir-me i molta sort.

 2. En un marc en què el bipartidisme impulsat pels dos partits majoritaris i recolzat àmpliament per la premsa, era molt difícil aguantar l’empenta del vot útil, però jo crec que la societat catalana (els que han votat IC-V i els que no) reconeix el teu esforç per fer política com la que ja no es fa.Ara només queda treure-li suc a l’escó que heu aconseguit i fer més guerra que mai al Congrés amb l’ajuda de Llamazares. I mirar al futur promovent un canvi que, combinat amb la lluita contra el bipartidisme malaltís que ens empaita, posi l’únic partit d’esquerres de debò (i aquí em perdonareu per manllevar el vostre eslògan) al lloc que li pertoca com a representant del sentiment d’una part important de la societat catalana i espanyola.Encara que la cita sigui malaurada: “Antes partíos que doblaos”.

 3. Endavant Joan!Des de Vic i Osona estem convençuts que no és una derrota tant severa, els resultats ens ho demostren. Hem pujat a la majoria de municipis d’Osona, la campanya per la línea BCN-Vic i el teu esforç en Rodalies han motivat el nostre electorat.De debó felicitats per la bona campanya i ànims, caldrà seguir treballant.

 4. Bon dia Joan, estic d’acord amb tu però discrepo en el to que fas servir (i que es correspon amb el que he sentit per part de la resta de dirigents d’ICV durant la nit electoral).Crec que cal ser més clar en relació a la inutilitat del vot útil. Està bé felicitar-nos perquè el PP no ha guanyat i sí ho ha fet el PSC. Però cal que deixem clar que aquest escó de menys que hem perdut anirà a parar, segurament, al PP.Fent el recompte a la província de BCN, ICV es queda a poc més de 500 vots de l’escó 31è que s’emporta CiU. Però el PP es queda a poquíssims vots i, amb el vot per correu, segurament se l’emportarà.Crec que aquestes coses s’han de dir ben altes i clares i ser menys complaents. Ningú més farà pedagogia d’això a banda de nosaltres. Hem de dir-ho ben alt: el vot útil de votants “naturals” d’ICV que han preferit votar a PSC ha anat a parar a la dreta.Felicitats per la campanya, salut!

 5. Joan.., encara no he fet cap entrada al meu bloc per explicar les sensacions que he tret de tot plegat, però el que tinc clar es que hi ha una cossa assegurada.., no penso negar el fet que el PSC ens a escombrat políticament parlant.El vot INUTIL com vaig explicar en un article, en a acabat per fer ensorrar en unes eleccions, on podíem haver tret un diputat més a BCN, o com a mínim mantenir-nos amb els resultats anteriors.Francament, ahir (que vaig estar també tot el dia en un procés electoral) la meva moral flaquejava quant recordava el reconte de les urnes on estava com apoderat de ICV-EUiA, i com PSC escombrava en vots a la resta de partits. Això no vol dir que pensi em de tirar la tovallola, i que tens tot el meu suport per la feina que tens que fer a Madrid. I ara més difícil que mai, quant Zapatero ja ha dit que mirarà de pactar amb les dretes nacionalistes com CiU i PNB.Ara toca fer reflexions, analitzar amb rigor els resultats, de la mateixa manera que IU tindrà que fer una reflexió important doncs es una de les forces més afectades pel efecte Tsunami.Una salutació i … força!

 6. La veritat és que ha estat una veritable llàstima, tenin en compte la feina realitzada en el congrés durant la passada legislatura. És cert que la bipolarització ha fet mal, però jo, personalment, em quedo amb el fet que s’ha evitat la victòria del PP (cosa que hagués significat un revés grandiós per les aspiracions de Catalunya i pel desenvolupament del seu Estatut).Salut!

 7. La veritat és que ha estat una veritable llàstima, tenin en compte la feina realitzada en el congrés durant la passada legislatura. És cert que la bipolarització ha fet mal, però jo, personalment, em quedo amb el fet que s’ha evitat la victòria del PP (cosa que hagués significat un revés grandiós per les aspiracions de Catalunya i pel desenvolupament del seu Estatut.Salut!

 8. He de dir-te que, almenys des de fora, i pel que he pogut llegir per aquí, sí que es parla de vot de càstig. No seria lògic pensar que entre els quaranta mil vots que s’ha dut de més el PSOE estiguin els vots d’aquests escons que ha perdut IU. Tampoc creo que estiguin entre els quatre-cents mil de més que ha assolit el Pàg. Més aviat sembla que caldrà buscar-los entre els vuit milions de votants que es van quedar a casa. Les dolentes llengües parlen que el PCE, des de dintre d’IU, ha estat el gran responsable d’aquesta abstenció.Deixant això a un costat, vull expressar-te que assec molt aquesta garrotada. Sense ser votant d’IU creo que sou molt necessaris, tant en la societat en la qual vivim com en el Parlament. Espero que assoliu superar aquest baixó, que sigui una mica puntual, i assec de debò la decisió de Gaspar Llamazares, creo que no es mereixia aquests resultats.Ho dic de cor.<>Ôo-~<>

 9. Benvolguts companys/es d’ICV-EUiA:Primer de tot, FELICITAR-VOS per la vostra campaya electoral, l’única entre totes les altres que explicava de manera clara i entenedora idees i propostes de progrés per fer avançar el nostre país. Com molt bé dieu vosaltres: SOLUCIONS JUSTES, LÒGIQUES I VALENTES. Han sigut aquestes SOLUCIONS les que ens han decidit ha donar-vos la nostra confiança i el nostre vot. Encara que els resultats no hagin estat favorables, heu demostrat un cop més que sou l’única alternativa d’esquerres DE DEBÓ, sense subterfugis ni dobles lectures. Seguiu per aquest camí!En aquestes eleccions s’ha demostrat la tendència dels dos grans partits en BIPOLARITZAR la política espanyola, a semblança del que passa als EEUU. Crec que partits com vosaltres heu de lluitar en contra d’aquesta nefasta tendència, i a favor d’una reforma d’aquesta llei electoral que margina i perjudica a les formacions petites.Dieu que us ha afectat el “vot útil” i el “vot de la por” que tant hàbilment han fomentat els grans partits.Jo crec que l’auténtic VOT ÚTIL ha sigut el que milers de ciutadans/es com nosaltres hem dipositat en la vostre formació.JOAN, FORÇA I ENDAVANT!Att. DAVID i TÀNIASALUT I LLIBERTAT!

 10. Hola Joan i Núria i tothom…Em sap greu per els resultats. Volia que aquesta vegada en tinguéssim tres a Catalunya.Jo sempre us he votat, des dels inicis de la democràcia, primer al PSUC i després a ICV-EU. Si no hi fóssiu no sabria a qui votar. He mirat el diari i he vist que teniu vots a pràcticament tots els pobles de Catalunya. No ens desanimem.Potser cal reflexionar sobre els errors que s’hagin pogut cometre per tal que la força del missatge propi superi la força del “vot útil”. Potser caldria.– No focalitzar tota la campanya en el primer candidat, sinó aparèixer (sobretot a la TV i als cartells de campanya) com a grup (de 3 en aquest cas), cadascú amb les seves característiques i responsabilitats– No posar grans adjectius als missatges, sinó explicar-ne el seu contingut, amb moltes i petites qualificacions– No fer tantes comparacions, sobretot amb els que hem de col.laborar i que són molt més forts que nosaltres.– Tenim un missatge propi i l’hem d’explicar com a tal, contextualitzant-lo en el món d’avui i ajudant a crear conceptes nous que expliquin el camí de transformació cap a un món millor.– Hem d’atribuir els mals resultats a que el missatge no ha estat prou fort i clar per a contrarestar l’opció del “vot útil”. Del contrari es pot interpretar com que culpabilitzem els amics i amigues que han pres aquesta opció.En fi, potser estic equivocada. La meva intenció és ajudar a seguir construint un espai polític transformador.Salutacions molt cordialsVictòria Barceló

 11. Ànims!!!Sou els únics que representeu l’esquerra reformista i engrescadora! Heu de seguir treballant!Potser us ha faltat expressar millor pq votar el psoe no és l’opció útil, i és que a vegades sembla que tingueu por d’ofendre… però heu de seguir endavant!!

 12. Joan:Jo no ho baso tot a la campanya, que ha sigut bona.Avui hem preguntava (jo penso que la gent que vota mai no s’equivoca en les eleccions), si el que ha passat és que la gent no és tant d’esquerres i ecologistes com ens pensem. (el mateix penso sobre ERC, igual és que la societat no és tant indenpendentista com ens pensem o es pensen)Pensava que jo estic dispossat a que l’imposició augmenti (inclosa la meva, la personal que hem toca pagar) tant amb impostos ecologics com amb impostos progressius, per tenir un pais més sostenible i més just. Està tothom que es diu d’esquerres, dispossat a fer-ho??? Jo estic dispossat a limitacions pel meu vehicle privat , envers la promoció del transport public. Està tothom que és diu ecologista disposat a recolçar aquestes mesures??Exemples com aquests en tenim molts. La nostre carrera és de fons, no de slogans i campanyes sino de idees.Hem va agradar molt el dia de l’aprobació dels 30 punts del programa, allò que vas anomenar “la revolució etica”. Estic d’acord , aquesta és la unica vía, possar els valors que a les persones ens fan més civilitzades (la tolerancia, la solidaritat, la igualtat en drets i el gaudiment de la diferencia, etc) per sobre de l’individualisme , els diners,el poder, etc.O sigui que ens queda una feinada, pero ja saps la unica lluita que es perd , és la lluita que es deixa.Anims per aquests 4 anys, felicitats per la feina ben feta en campanya i en els darrers 4 anys … que résultats pitjors treiem a l’AEP-ACE al principi quan erem un grupuscul, i després com van acabar. Salut i revolució etica

 13. Joan:Jo no ho baso tot a la campanya, que ha sigut bona.Avui hem preguntava (jo penso que la gent que vota mai no s’equivoca en les eleccions), si el que ha passat és que la gent no és tant d’esquerres i ecologistes com ens pensem. (el mateix penso sobre ERC, igual és que la societat no és tant indenpendentista com ens pensem o es pensen)Pensava que jo estic dispossat a que l’imposició augmenti (inclosa la meva, la personal que hem toca pagar) tant amb impostos ecologics com amb impostos progressius, per tenir un pais més sostenible i més just. Està tothom que es diu d’esquerres, dispossat a fer-ho??? Jo estic dispossat a limitacions pel meu vehicle privat , envers la promoció del transport public. Està tothom que és diu ecologista disposat a recolçar aquestes mesures??Exemples com aquests en tenim molts. La nostre carrera és de fons, no de slogans i campanyes sino de idees.Hem va agradar molt el dia de l’aprobació dels 30 punts del programa, allò que vas anomenar “la revolució etica”. Estic d’acord , aquesta és la unica vía, possar els valors que a les persones ens fan més civilitzades (la tolerancia, la solidaritat, la igualtat en drets i el gaudiment de la diferencia, etc) per sobre de l’individualisme , els diners,el poder, etc.O sigui que ens queda una feinada, pero ja saps la unica lluita que es perd , és la lluita que es deixa.Anims per aquests 4 anys, felicitats per la feina ben feta en campanya i en els darrers 4 anys … que résultats pitjors treiem a l’AEP-ACE al principi quan erem un grupuscul, i després com van acabar. Salut i revolució etica

 14. Des de la desconfiança dels processos electorals, cada vegada més americanitzats, vull felicitar-vos per la campanya i, fins i tot, pel resultat. Crec que cal fer totes les anàlisis que calguin, però compte de no caure en el tacticisme electoral. Com deia en Joan durant la campanya, el PSOE guanyarà… i què. Crec que ens queda continuar en la feina de cada dia i esperar, en temes electorals, un canvi de conjuntura.Bona nit i… Bona FEINA

 15. La veritat és que se’m va quedar una cara quan sentia els comentaris de la Terribes… Quedar-nos sense la Núria ha estat una mica fotut, tot sigui dit, però no crec que haguem fet res malament. La veritat és que la por del retorn de ‘la penya del Bigotitos’ (i no ho dic per faltar al respecte sinó que sempre li he dit així) ha fet molt. Suposo que alguns estarien encara amb aquesta por i per això vam fer servei del vot útil.La veritat és que no sé ben bé per què, perquè amb les enganyifes d’en Rajoy ja es va acabar de decidir qui guanyaria; és la meva opinió, clar.Però bé, ara, l’única cosa que em de fer és continuar lluitant per defensar les nostres idees i seguir endavant. Fins ara ho hem fet prou bé, oi que sí?Endavant, Joan!!

 16. Endavant Joan!!!,els missatges de campanya han estat clars i entenedors,crec que el poc referent estatal(IU) ha passat factura.Seguiu aixi,agafareu vot del jovent.

 17. Joan,Endavant sempre! Has estat un bon diputat i un bon candidat. De fet, jo no era votant d’ICV, i aquest cop l’he votada per la confiança que em mereixes tu i Lluís Sunyé.Em preocupa però que el PSOE es mengi tot l’espai de l’esquerra nacional. S’ha menjat IU, EA i la Chunta, part d’ERC i d’ICV. Potser cal ser hora de reaccionar i no considerar prioritari l’estratègia de pactes constants amb el PSOE d’aquí i d’allà. A veure si podem bastir una esquerra nacionalment catalana, que els resultats de diumenge ens han deixat molt orfes als catalans que no ens considerem espanyols, i que veiem amb pena com bona part de Catalunya ha votat en clau espanyola.salut des de l’Ebreemigdi

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s