el primer debat

Si alguna cosa haig de destacar del debat d’investidura és la manca de sorpresa. Tot va ser força previsible. M ‘agradaria començar per destacar el discurs del presidenciable. El to amable al que ens té acostumats, i un relat que a estones semblava d’esuqerres. Quan t’escoltes bé a en Zapatero et trobes amb un dirigent diferent als socialistes de sempre. El problema és quan concreta en la proposta.

Un dels moments més “emotius” de la seva intervenció va arribar quan va explicar allò de que volia un país decent, un país que en moments de crisi es preocupés especialment pels més desafavorits. I després va anunciar com a primera mesura concreta el xec de 400 per a tots (inclòs el sr. Pizarro, que en aquells moments es devia avorrir assegut en alguna de les fileres del PP) i no les polítiques d’equitat i eixamplament de drets que havia anunciat. Això es Zapatero. Amb elements molt estètics i amb polítiques, especialment en matèria econòmica, molt continuistes. Discursos ben travats, especialment des d’una vessant d’esquerres, i una pràctica que fa que les seves prioritats tinguin poc a veure amb allò que acaba d’anunciar. Amb tot, no es pot menystenir a qui acabarà sent el proper president del Govern. No és Felipe González, i té la sort de tenir al davant a una dreta que li permet redimir davant de molta gent gairebé tots els seus pecats.

En el debat que vaig tenir amb ell em vaig trobar dos reconeixements: som la força de les rodalies i som l’expressió del mediambient. Em va acceptar el repte del desplegament de l’Estatut i de la interlocució amb la Generalitat per tractar els temes de Catalunya (una altra cosa és que ho faci). I en les propostes concretes va fer allò que acostuma a fer: dona la raó al seu interlocutor, en matèria medioambiental, per exemple, i no concreta cap proposta. L’exemple clamorós està en el debat nuclear. “Ja sap el que penso de l’energia nuclear, molt semblant al que pensa vostè” em va espetar, per acabar sense cap compromís concret, dient que faríem el que fa Europa, i obviant que hi ha moltes europes, la d’una França que està contribuint com qui més a la proliferació nuclear arreu del planeta, i una Alemanya que està tancant les seves plantes.

Malgrat tot, crec que sortim ben parats del debat d’investidura. Som referents de moltes coses. Hi ha debats que sense nosaltres ni s’ensumarien al Congrés. I hem posat damunt de la taula que si no fa polítiques d’esquerres és perquè no volen. Hi ha veus, vots i diputats suficients per transitar per l’esquerra, sempre que es vulgui.

I la veu del catalanisme?

Tots sabíem que un gra resultat aclaparador del PSC podia acabar suposant un xec en blanc per en Zapatero. Dit i fet. De moment el discurs del candidat tenia poc a veure amb el discurs de fa ara 4 anys. Va treure’s de la butxaca lleis recentralitzadores, va reivindicar el paper de l’Estat i va parlar com mai de “España”, i no precisament de la federal i plurinacional. Dit d’una altra manera. El catalanisme no va pesar en el discurs de Zapatero d’acord amb la proporció dels seus vots obtinguts.

Un secret a veus

Al PP hi ha maror de fons. Aquests dies només calia estar-te quiet 2 minuts en el mateix recó del Congrés per enterar-te de les tensions dins de la dreta.

10 responses to “el primer debat

  1. Hola Joan, malgrat tots els problemes i el resultat electoral crec que el debat d’investidura ens ha anat força be, i la creació del grup parlamentari tècnic ens assegura una certa presència política i mediàtica. Em preocupa, però, que si no som capaços de tensionar l’organització i fer arribar la nostra feina, la teva feina, a la ciutadania desprès el nostre resultat electoral no serà ni l’esperat ni el que ens mereixem. Si no fem alguna cosa, això també ens passarà en l’àmbit nacional i municipal. Ara necessitaràs més suport que mai i que un grup de companyes i companys, amb directrius clares, s’encarreguin d’extendre en el territori i en els mitjans de comunicació la nostra tasca d’oposició i les nostres propostes programàtiques. Tenim projecte, programa i perfil, però hem de saber prioritzar molt be els temes i organitzar més treball polític. Pots compta amb mi pel que faci falta. Molta força, ànims i endavant.

  2. Cuando empecé ha oír que se pedía el boicot a los Juegos Olímpicos, imaginé que se trataba de los Juegos Olímpicos que se van a celebrar en 2012 en Inglaterra y que era en protesta por su intervención en Irak y Afganistán. Pero me equivoqué. Inglaterra es merecedora de la llama olímpica y pertenece al “mundo libre”. Ahora el problema ya no es la lucha por la paz. La cuestión está en el respeto de los derechos humanos y la vara de medición sobre el grado de cumplimiento de estos derechos se la ha apropiado Occidente.

  3. Hi ha tres coses que no entenc molt bé. Parles de “re centralizació” quan resulta que aquesta va a ser la legislatura de l’engegada del nou estatut de Catalunya. La veritat és que si ho estàs dient en referència a cert desenvolupament de lleis, sobretot en l’àmbit social, doncs resulta que et contradius al dir que va ser un discurs centrat en l’econòmic – que per altra banda és el que toca, la gestió, estem en temps de crisi previsible-. En ciència, quan la mateixa demostració assenyala a dues hipòtesi diferents i contràries és perquè el plantejament és fals.També m’agradaria que diguessis que et sembla la unificació del ministeri de medi ambient, pesca i ramaderia, o mitjà rural i marí, i, per descomptat, que opinió et mereix la persona que han posat al capdavant.Quant a la resta, sempre em fa gràcia escoltar parlar a algú de catalanisme… quan resulta que pertany a una força política nacional.Només per preguntar. <>Ôo-~<>

  4. Parece que a los avaladores de< HREF="http://www.rebelion.org/noticia.php?id=46082" REL="nofollow"> “reporteros sin fronteras”<>, no les gusta que se publiquen comentarios que sugieran debatir la conducta pro boicot de los juegos olímpicos, que ha adoptado el eurodiputado.Por esto no aparecen los comentarios críticos que llaman a la reflexión. Vaya, lo mismo que los medios de comunicación convencionales.Cuando empecé a oír que se pedía el boicot a los Juegos Olímpicos, imaginé que se trataba de los Juegos Olímpicos que se van a celebrar en 2012 en Inglaterra y que era en protesta por su intervención en Irak y Afganistán. Pero me equivoqué. Inglaterra es merecedora de la llama olímpica y pertenece al “mundo libre”. Ahora el problema ya no es la lucha por la paz. La cuestión está en el respeto de los derechos humanos y la vara de medición sobre el grado de cumplimiento de estos derechos se la ha apropiado Occidente.

  5. Un plaer senyor Herrera!!!Aprofito també per animar el conseller Baltasar pel tema delicat de l’aigua. Gràcies per ser tan proper i lluitar pel medi, li deixo la direcció del meu bloc de meteorologia, m’encantaria trobar-hi la seva opinió cosa que dubto perquè deu anar molt enfeinat.Ànims i endavant!!!meteovic.blogspot.comJordi (Vic)

  6. No trobes greu que el primer accord (sembla ser, suposo que encara fa falta firmar-ho) del gran partit anti-transvasita, PSOE, ha sigut el transvasament de l’Ebre? Accordat el mateix dia de la investidura, quan durant la campana electoral van insistir que MAI MÉS es faria un transvasament de l’Ebre – sembla un acudit de mal gust.I, que penseu fer des de ICV donat que Joan Saura va firmar el Compromis per l’Ebre ara fa 5 anys ?

  7. Joan soc de Conca (C-LM, Es). Estic aquí a Catalunya des de fa 8 mesos i d’aquí a 4 anys espero estar empadronat aquí per poder votar per tu (igual que espero millorar el meu català…). Tens tota la raó: la predicibilitat de Zapatero cada vegada es més avorrida.

  8. Paco, Tens raó entorn a la necessitat de fer arribar millor la feina, i no només en l’àmbit del Congrés. I aquesta serà la rtasca que hem de fer a l’Aseemblea, amb rellançament organitztiu (millorant les formes de treballar i decidir) i amb recapitalització del projecte d’ICV. A en Gallo Rojo li haig de dir que puc coincidir amb ell respecte als Jocs de Londres, però ara està en joc el que passa a Xina. I des del meu punt de vista s’ajunta el pitjor de cada casa (capitalisme salvatge en les relacions laborals i ambientals i manca de llibertats). A en Santi Benítez, simplement dir-li que crec que si que hi ha un discurs recentralitzador (Zp va parlar de recurperar competènciaes, després de no parlar ni tan sols de l’Espanya plural, i el compromís de desplegament estatutari senmpre és a instàncies de part i gens concret. Respecte als temes de l’aigua si us sembla us ho comento amb un nou comentari. Gràcies bloggaires.

  9. Joan, en primer lugar gracias por responder mi mensaje, pero creo que eres un poco simplista en tu valoración de China. ¿Estas seguro que es un sumatorio de todo lo malo del comunismo y del capitalismo? De ser así, estaríamos, verdaderamente, frente a un nuevo eje del mal. Pero sinceramente, estas profundamente equivocado. Para mi lo más malo del capitalismo son las guerras imperialistas como las de Irak o Afganistán y esto lo estamos llevando acabo los occidentales. China, en cambio, que yo sepa, no tiene soldados invadiendo ningún país extranjero. Entonces ¿es un sumatorio de todo lo más malo? Debemos ser más equilibrados en nuestras valoraciones y no basarnos únicamente en cuatro noticias transmitidas por unos medios de comunicación que acostumbran a decir sólo aquello que interesa a sus propietarios. Existen, ciertamente, mucha incógnitas, pero nadie debería pasar por alto que estamos frente a un país inmenso del Tercer Mundo que sale del subdesarrollo y que está garantizando una serie de derechos básicos a su población, y esto, que yo sepa, no tiene nada de malo. Ya va siendo hora de que analicemos las situaciones en su totalidad en lugar de basarnos únicamente en un aspecto aislado mientras exigimos un certificado de buena conducta a los demás resguardándonos en occidente el derecho a hacer lo que nos venga en gana. ¿No crees, Joan, que el sumatorio de todo lo malo deberíamos buscarlo en otra parte?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s