Les lliçons de l’aigua

I al final podrem derogar el decret, i evitar la canonada. Hi ha una generació que mai havíem vist que en tan temps plogués tan poc. I aquesta mateixa gent, hem vist com un maig plujós, plujós com mai, en treia d’una situació d’emergència i ens permetia tornar a una situació de relativa normalitat.

Ara el que toca es treure algunes lliçons. Més enllà de la reflexió obvia, el comunicar millor, hem d’extreure altres conclusions. Els processos els hem de fer més acompanyats. Dit d’una altra manera. Les polítiques públiques que fem, i més quan es situen en el terreny del conflicte, les hem de fer en processos més participats. És cert que l’emparedament amb les eleccions generals no ajudaven, però la interlocució amb els actors afectats i les decisions més compartides hauria anat d’allò més bé. En tot cas, el fet que la canonada s’aixequi demostra que només va ser pensada per la situació d’emergència que vivíem, i que un cop superada aquesta no té sentit.

És moment per rellançar el projecte. I ho podem fer des de ICV, amb una agenda participada amb diferents actors socials. I ho haurem de fer també des del Govern, des de totes dues conselleries. Per començar amb la política d’aigua, però continuant amb la política de residus i en la de medi natural. L’Assemblea de la tardor és una excel·lent oportunitat per fer-ho, i per fer-ho be hem de comptar amb tot el capital polític d’ICV i d’aquella gent que ens acompanya, amb propostes, reflexions i fins i tot alguna crítica.

La pregunta sobre Ascó

El passat dimecres vaig preguntar al president Zapatero sobre Ascó, i la resposta va ser que es tractava d’un error humà. Es pot considerar un error humà amagar la informació, alterar els mesuradors perquè no es posin en situació d’alerta, no avisar i fins i tot enganyar a les autoritats? Ni entenc ni comparteixo que davant la industria nuclear més “xapusera” de tota Europa, el Govern Zapatero es conformi amb un marc regulador que continua sense ser exigent davant la indústria nuclear. El que ha passat a Ascó és molt greu, i no només per l’incident sinó per la manifesta mala voluntat dels administradors de la central. Ha estat molt greu perquè anys després, en el mateix titular, es tornen a reproduir els errors de l’incident de Vandellós II. I és molt greu perquè passi el que passi, res canvia i tot queda igual. Que més ha de passar perquè algun dia decideixin el tancament d’una central per no complir amb la cultura de seguretat?

El avions de la CIA

La setmana que es tanca en Raül Romeva ens va fer saber, per via portuguesa, que avions de la CIA havien tornat a passar per Espanya. Una informació que el Govern espanyol mai va donar, i que després ha justificat dient que sabien que en aquests avions no hi havia cap detingut. Sense cap garantia. No és de rebut.

One response to “Les lliçons de l’aigua

  1. Joan, tens tota la raó. Com molt bé coneixeràs la Directiva Marc d’Aigua aporta algunes novetats importants: Els plans de gestió de conca s’han de fer de forma participativa, es canvia la política d’oferta per la de demanda, es deixar de considerar l’aigua únicament com a recurs i se li dóna el valor ecosistèmic que té, etc.L’ACA amb la col·laboració de la dirección general de partipació ciutadana estava desenvolupant un exemplar procés participatiu a totes les conques internes de Catalunya (aquest juny començaran las intercomunitàries). S’ha de felicitar a tots/tes els/les impulsors/res tant tècnics com polítics pel seu treball i manera de fer. Enmig d’aquest novetòs, innovador, esbrinador, experimental i magnífic procés participatiu apareix un ‘nuevo paseo militar’. Un projecte que ha deixat a ICV, als seus líders i les diverses administracions que governen en una situació molt precària. Sota el meu punt de vista a l’abisme de desaparèixer com a grup polític de govern, pel fet d’haver perdut la credibilitat davant, hores d’ara, el sector de votants d’ICV potencialment més important.Per tot plegat desitjo que canviï la forma de governar anacrònica i prepotent d’algun dels nostres líders i s’aposti de veritat per la participació ciutadana i el respecte pel medi ambient.Quim Pérez

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s