Una assemblea per a un nou ordre financer global

La novena assemblea d’ICV, que celebrem de divendres a diumenge que ve a Sabadell, no només serà per parlar de noms i per fer un balanç de la gestió d’ICV dins el Govern d’Entesa. També serà una assemblea ideològica, de fort contingut ideològic d’esquerres, catalanista, ecologista i feminista.

Un dels debats que crec que serà més enriquidor és el que gira al voltant de la greu crisi econòmica mundial i el paper que ha de jugar l’esquerra per a un nou ordre financer global. Quan ens reunirem a partir de divendres a Sabadell ja farà 5 dies que s’haurà celebrat la cimera financera de Washington, on Espanya ha participat després de la generositat de Sarkozy cap a un Zapatero que ha suat fins al darrer moment per tenir una cadira en la reunió.

Des d’ICV hem redactat un manifest en què subratllem que aquesta conferència representa una oportunitat històrica, ja que és la prova, després de tres dècades de neoliberalisme, que la política té encara molt a dir en l’organització dels assumptes socials, que existeixen opcions alternatives de política econòmica i que les possibilitats d’implementar-les passen per una reorganització del marc institucional.

Però desenganyent-nos: en un dia no es pot reformular el capitalisme. I George Bush s’ha encarregat d’advertir, poques hores abans de seure a sopar amb els líders dels 20-G, que la cimera no es per acabar amb el lliure mercat.

A mi m’agradaria que de la cimera, almenys, sortís una forta crítica a la globalització neoliberal i el paper atribuït fins ara a institucions com l’FMI o l’OMC, que ha contribuït a construir un ordre financer internacional basat en la desregulació, el desordre i la injustícia. La crisi ha vingut a confirmar els pitjors auguris dels qui duem anys reclamant un nou ordre financer.

Crec que la sortida de la crisi hauria de suposar l’oportunitat de construir un model de societat diferent, començant per la convocatòria d’una nova Conferència a l’estil del que va significar Bretton Woods en la postguerra Mundial, que ordeni les finances internacionals.

Des d’ICV desitjaríem que a partir de la reunió de Washington s’impulsesin urgentment les reformes següents:

1) Establiment d’un Banc Central mundial. Aprofitar l’estructura existent del Fons Monetari Internacional i el Banc Mundial per dotar-los de més competències i permetre’ls vetllar per ajustaments coordinats en els desequilibris de les balances de pagaments dels països participants.

2) Establiment d’un mecanisme de control multilateral dels tipus de canvi en el marc del Banc Central Mundial.

3) Controls de capitals. Control dels moviments internacionals de capitals per garantir l’estabilitat dels tipus de canvi i per evitar les conseqüències negatives de l’excessiva volatilitat dels fluxos de capital, generant una taxa que dissuadeixi els moviments especulatius a curt termini i financi polítiques de desenvolupament.

4) Control públic dels moviments financers de les empreses i els fons d’inversió que operen a nivell transnacional.

5) Revisió dels acords sobre el comerç internacional establint un marc de relacions comercials justes en benefici del desenvolupament del tercer món.

6) Creació d’una unitat monetària mundial, convertint els Drets Especials de Gir en moneda mundial emesa per l’FMI i partint d’un nou còctel de monedes de referència que doni entrada als països en vies de desenvolupament més potents.

7) Canviar el sistema de govern de l’FMI, que no ha de basar-se només en les contribucions financeres, per donar més veu als països emergents. Una autoritat monetària internacional no pot gestionar-se sinó des d’un més ampli multilateralisme.

8) Polítiques expansives coordinades. Els diferents països procediran a injectar liquiditat en els respectius sistemes financers d’acord amb les seves respectives necessitats. Donar suport a polítiques fiscals i monetàries expansives allà on sigui necessari, amb l’objectiu d’arribar a la plena ocupació i amb el suport financer de l’FMI.

9) Dotació d’un sistema de supervisió global dels instruments i de les transaccions financeres, depenent del Fons Monetari Internacional.

10) Creació d’un pla mundial per canalitzar els estímuls públics a la demanda cap a inversions sostenibles.

11) Supressió plena i gradual dels paradisos fiscals.

Bona setmana i ens veiem a Sabadell divendres que ve.

4 responses to “Una assemblea per a un nou ordre financer global

  1. Jo l’unic que desitjo és que l’economia estigui al servei de les persones, i no al revés.No és pot refundar el capitalisme “amb valors etics”, perque el capitalisme per definició té com a màxima el maxim benefici, i els valors etics, el medi ambient, la justicia social per definició sempre queda´`an subllogats a aquest fi.Per això, no es tracta de refundar el capitalisme, es tracta de superar-lo. El nom que se li possi al sistema que surti d’aquesta superació, és indiferent.Siguem realistes, demanem l’impossible, perque les realitats del demà, sempre han sigut utopies en un temps passat.Salut, recupera són si el nen no et deixa dormir per la nit i molt bona i profitosa assemblea d’un colega d’EUIA

  2. Em sembla molt sensat.Es tracta d’aprofitar i transformar les institucions que existeixen actualment (FMI i Banc Mundial) perquè tinguin una altra orientació i facin una altra política.Un altre FMI és possible, sobretot si l’alternativa és l’absència total de regulacions i institucions globals.

  3. S’ha de canviar ja de paradigma. Crec que hem de deixar de parlar de creixement econòmic, ja que els recursos són limitats, i parlar de desenvolupament sostenible. Concepte que no només ha d’arribar a l’economia sinó ha de ser un nou paradigma, que canviï la nostra “enquilosada” visió de les coses.Salud i endavant sempre!

  4. Parecen buenas medidas, me temo que los poderosos no las permitiran. El verdadero G-20, el club Bilnderberg, nada que se aparte del Protocolo de Sion. Que horror si tal entidad central financiera cayera en manos de ellos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s