Els avions de la CIA i el Govern de Zapatero

El diari El País revelava diumenge passat un informe secret que demostraria que el Govern d’Aznar va conèixer el pas i escala per Espanya de vols de la CIA amb presos cap a Guantànamo. Des d’ICV, tant al Parlament Europeu el nostre eurodiputat Raül Romeva, com al Congrés, hem denunciat que no només durant l’etapa Aznar, sinó ja amb Zapatero al govern, la CIA ha utilitzat territori espanyol per als seus vols secrets.

En la documentació que AENA va enviar a l’Audiència Nacional revelava que l’any 2002 va haver vuit vols amb origen o destinació a Guantánamo que van sobrevolar Espanya. La documentació afegia també que set vols ho van fer el 2003; 12 el 2004; nou el 2005; nou el 2006 i dos fins a febrer del 2007. De tots aquests, onze van fer escala a aeroports espanyols: sis a Rota (Cadis); dos a Morón de la Frontera (Sevilla); dos a Torrejón de Ardoz (Madrid) i un a Tenerife Nord.

El Govern portuguès ja ha admès que entre juliol de 2005 i desembre de 2007 van passar per Portugal 56 vols que tenien com origen o destinació la base nord-americana de Guantánamo. La confirmació la va fer el Ministeri de Transports lusità a través d’un informe enviat al Parlament portuguès i en el qual apareixen dos nous vols amb origen a Espanya, concretament a la base aeronaval de Rota. Es tracta del vol 21101, que va sortir el 22 de juny de 2007 amb destinació Guantánamo i el 21098, que ho va fer el 30 de setembre de 2007.

Des d’ICV hem fet preguntes al Govern de Zapatero. La resposta, ens la van donar el juliol passat amb només dues línies que simplemente deia “El Govern no té constància”. De moment, hem demanat la compareixença de Chacón i de Moratinos perquè expliquin les informacions d’El País, però això sí, també que la investigació que han dit que obriran també inclogui els darrers anys.

Solidaris amb els seropositus
Aquests dies que s’ha tornat a parlar de la SIDA i que s’han vist tants testimonis de suport de membres de govern espanyol a la lluita contra la malaltia, ICV hem registrat al Congrés una Proposició no de Llei en la qual s’insta al Govern a lluitar contra la SIDA amb l’objectiu de millorar la prevenció de noves infeccions per VIH, l’accés a tractaments adequats i la lluita contra la discriminació. Justifiquem aquesta iniciativa perquè el Govern del PSOE ha reduït el pressupost de la Direcció general de Salut Pública i Sanitat Exterior, que és qui lidera la lluita contra la Sida a través del Pla Nacional sobre la Sida. Així, l’any 2009 es reduirà un 20% el pressupost, amb retallades de 400 milions d’euros en el pla multisectorial de lluita contra la Sida.

L’AVE continuarà sent molt car

La setmana passada vam defensar una PNL al Congrés per oferir tarifes de l’AVE Barcelona-Madrid a 90 euros. Tot i la publicitat i la propaganda de Renfe, trobar bitllets per sota de 150 o 170 euros en aquest trajecte és bastant complicat.

Doncs bé, Foment no va moure fitxa i ens oferien (bé, oferien als diputats del PSC, que negociaven directamente amb el ministeri) dir que incrementarien bitllets amb tarifa web. No vam acceptar l’esmena perquè això era un brindis al sol ja que no concretava cap xifra ni percentatge. Foment ha tornat a demostrar una gran falta de sensibilitat. I els 25 diputats del PSC han tornat a mostrar poca o cap influència a Madrid per als interessos dels catalans.

El més lamentable és que molts combois de l’AVE Madrid-Barcelona van buits en certes franges horàries i no s’ocupin per la concepció elitista d’un servei públic com és el ferrocarril i per l’obsessió de Renfe per competir amb el pont aeri.

Efectisme ZP
Acabo recordant la compareixença de Zapatero dijous passat per parlar de més mesures per fer front a la crisi. De nou, decebedor. El que cal és un pressupost expansiu, social i sostenible i no pas el cinquè paquet de mesures d’un Govern i d’un president més preocupat per l’efectisme que per l’efectivitat, més preocupat pels gestos.

2 responses to “Els avions de la CIA i el Govern de Zapatero

  1. Lo de Guantanamo es bastante grave, ¿como es posible que el gobierno no tenga constancia y los periodistas si? La cuestión es lo sufucientemente seria como para esperar una resolucion judicial.Últimamente estamos acostumbrados a oir en el aspecto economico que los mercados funcionan a base de confianza, los depositos se efectuan con la confianza de que las entidades bancarias te los devuelvan cuando lo necesites, mas que nada porque en algunos casos no supone mas que el alquiler de una caja fuerte, y la gestion de algunos registros, si no tuvieramos confianza, guardariamos los dineros bajo la loseta, una inversion se efectua con la confianza de unos rendimientos aceptando unos riesgos calculados. Lo peor que le puede pasar a un gobierno es perder la confianza de sus administrados, y con un lacónico “no tenemos constancia” no ayuda nada, es mas me suena.

  2. El AVE es muy caro, hay que decirlo, debería haber trenes de Madrid a Barcelona o de Madrid a Sevilla cada media hora, el precio debería reducirse por lo menos a los 50 o 60 euros, a mí un billete de tren me vale un 80% menos que a cualquiera ya que mi padre trabaja en la renfe, pero desde el bolsillo de cualquier compañero yo también coincido en que es muy caro y para viajar a Madrid a los jovenes nos sale más a cuenta viajar en el tren convencional que tarda sus siete horas…Un saludo desde Tarragona!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s