Despenalitzem el top manta

El passat divendres 27 de març, a l’Atenenu Candela, a Terrassa, vaig participar en un dels actes més emocionant, potent dels darrers mesos. Una taula per la despenalització del top manta on van participar una associació de “manteros”, juristes, jutges, gent que reivindica que deixi d’estar tipificada aquesta actitud amb penes que van des dels 6 mesos als 2 anys de presó. Les penes poden ser superiors a la de un robatori amb violència o intimidació, o la d’alguns delictes de lesions, anant molt més enllà que altres delictes de caràcter socioeconòmic. I la proporció de les penens no manté cap paral·lelisme amb bens jurídics de la mateixa naturalesa com apropiació indeguda, estafa, furt, danys, o defraudació de fluids elèctrics.

L’article 270.1 del Codi Penal preveu la presó per conductes d’ínfima lesivitat, amb una reacció desproporcionada, que lesiona bona part dels principis del Dret Penal en un Estat social i democràtic de Dret, arribant a criminalitzar la pobresa. Es vulneren principis bàsics del dret penal com el principi de proporcionalitat, el de lesivitat i el de subsubsidiarietat, i acaben criminalitzant la pobresa.

Malauradament, aquesta reivindicació, s’ubica en un context en que es modifica el Codi Penal a cop d’actualitat, i on el que hauria de ser la última ratio del dret s’utilitza per intervenir gairebé tot. I tot en un context de criminalització de la immigració, i on la persona en situació irregular se la deixa en una categoria que queda per sota de la categoria humana.

One response to “Despenalitzem el top manta

  1. Amic Joan, t’agraïm la pedagogia, perquè la criminalització a què se sotmet els immigrants que es dediquen a la venda ambulant no sols és, d’acord amb el que ens expliques, clarament desproporcionada des del punt de vista del dret penal, sinó que per a bona part de la ciutadania és vergonyosa i indigna des del punt de vista humanitari. Lligat amb la qüestió dels top manta, però, m’interessaria saber quines són les alternatives d’ICV per a la supressió del cànon digital que va aconseguir fer aprovar al Senat. La reivindicació dels drets dels immigrants i l’accés a la cultura haurien de ser compatibles amb els drets dels autors.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s