Reflexions sobre la crisi

Avui el principal repte davant d’un crisi que és de model és donar respostes a la crisi, a través de propostes que protegeixin els que menys tenen i alhora que permetin avançar cap a la construcció d’un model econòmic just i solidari. LCrec que era aquest sentiment el que planava en la manifestació d’avvui, 14 de març, als carrers de Barcelona. I es que les respostes a la crisi no passen per aprofundir en les polítiques que han provocat la crisi, que són la desregulació financera, la del mercat laboral, afavorint els contractes precaris, els baixos costos salarials, la de l’explotació sense límit dels recursos naturals o l’externalització dels costos cap el col·lectius més vulnerables: joves, dones, gent gran i immigrants.
En definitiva: La resposta a la crisi no passa per ser solidari amb els que han provocat la crisi, reproduint una actitud d’absoluta condescendència amb les entitats financeres, com s’han mostrat els plans amb compra d’actius. Els sectors econòmics saben bé que els costos laborals no són els responsables de la crisi, de la mateixa manera que la destrucció de l’ocupació no és conseqüència dels costos de l’acomiadament. Aquests debats interessats són sobretot una cortina de fum per tapar les responsabilitats dels que van endeutar en excés i ara donen menys crèdit que ningú.
Al contrari, en els darrers deu anys, el salari mitjà, en termes reals, ha retrocedit un 4% a l’Estat espanyol. No hi ha cap altre dels països de la UE-15 on els salaris reals hagin disminuït durant l’etapa de creixement econòmic. Més de la meitat dels assalariats del sector privat tenen un salari inferior als 1 000 euros nets al mes. En el cas de la dona, el seu salari és un 29% inferior al de l’home.
I la paradoxa és que el principal privilegi el manté aquells que després d’haver endeutat, ara reben milions de diners per vendre els seus actius. Mentre, l’euribor baixa, però l’accés al crèdit empitjora, sent el finançament el principal problema de milers d’empreses i famílies. Les entitats financeres no són una empresa privada qualsevol; compleixen una funció de servei públic. I la paradoxa és que mentre en els darrers anys han donat més crèdit que el que tocava i podien, ara el neguen com a cap lloc d’Europa (d’acord amb l’enquesta publicada pel Banc d’Espanya).
És per això que el primer sacrifici l’hem de situar en les entitats financeres. O es que amb aquest panorama l’esforç se li ha demanar per igual a aquests que a aquells que guanyes menys de 1000 euros, als joves precaris o als aturats de 40 i 50 anys. La conclusió és obvia: davant una situació de crisi tothom ha de fer esforços però no tothom ha de fer els mateixos sacrificis. És un principi de l’esquerra, qui més guanya, més paga. Doncs ara, qui més ha guanyat, que més es sacrifiqui.
Malauradament, això hi ha qui sembla no entendre-ho. E dijous el Congrés admetia a tràmit una vella aspiració de CiU i el PP: un projecte del llei aprovat pel govern que facilitarà el desallotjament de la llar. Dons bé. En un context com l’actual aquesta mesura liberalitzadora es pot traduir en milers de persones expulsades a viure en extrema pobresa després de no pagar un mes de lloguer.
La crisi té una dimensió humana dramàtica. I un rerefons transversal; cal recuperar espais públics d’intervenció, especialment on l’haver-ho deixat tot ens mans privades ha donat potser beneficis astronòmics però també ha comportat ineficiències manifestes.
En un moment en que el sector privat ha demostrat que és incapaç de donar respostes a les necessitats de la gent cal defensar i enfortir el sector públic i l’estat del benestar. En definitiva un govern d’esquerres ha de basar les seves respostes a la crisis en polítiques d’esquerres.

4 responses to “Reflexions sobre la crisi

 1. L’article em sembla molt oportú i interessant.Quins creus que han de ser els sacrificis de les entitats financeres?

 2. Policies que coaxionen i agredeixen a periodistes, cargues indiscriminades on resulten ferides persones grans i nens… sou una vergonya. ¿No dimiteix nungú? ¿No es donen explicacions? ¿Considereu que l'actuació és “proporcionada”? Ja no és que els fets siguin repugnants des de la perspectiva d'una persona d'esquerres, és que són intolerables per qualsevol democrata.http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=3558381&p_edi=GeneralJa pots anar publicant discursos al blog però és amb l'acció de govern on es veu la realitat de les vostres polítics. Tris, molt trist.

 3. Realment les entitats privades són problema i no solució. També és un problema voler privatitzar la universitat i q el conseller permeti que es maltracti gent q defensa els drets dels q volen una universitat pública.Han perdut un vot. Es més, han perdut milers de vots.

 4. Acabo de llegir el teu post sobre la crisi , i m´ha fet gracia aquesta frase;
  “En definitiva un govern d’esquerres ha de basar les seves respostes a la crisis en polítiques d’esquerres.”

  Kom pots dir gobern d´esquerres?, pq se entiende que la izquierda que no se ha conocido en este país, lucha por el más débil, y el más necesitado, que son los obrer@s, y la prueba la tenemos aqui: ¿QUE DIRIGENTE, QUE SE RECLAMA DE IZQUIERDAS, SE HA REBAJADO EL JORNAL?, en solidaridad con los millones de obrer@s y necesitad@s que tiene el pais, ya sea catalan , vasko o español, no entro en fronteras. CUANDO ESTO LO HAGA KUALKIERA KE SE REKLAMA DE IZQUIERDAS, O SE ESCONDE DETRAS DE UNAS SIGLAS DE GOBIERNO DE IZQUIERDAS , YA SEA PSOE, IU, IC, ERC…Y ASI TODAS CONJUNTAMENTE , SE PODRÁN REKLAMAR DE “IZQUIERDAS”, Y SERÁ VERDADERAMENTE KUANDO SE KORTE KON TODAS LAS TENSIONES KE HAY EN TODAS LAS CAMPAÑAS DE VOTACIÓN EN ESTE PAÍS.Y AL MISMO TIEMPO, LE DARÁN UNA CONFIANZA A TODOS LOS OBREROS Y OBRERAS DE ESTE PAÍS.
  Como podeis jugar con el sentimiento de tota una població?
  -Encara defenses l´esquerra diga´m?,
  -De quina esquerra em parles?
  -La Esquerra aburguesada?,
  -L´esquerra que no esta al costat del mes débil?
  -L´esquerra que ha demostrat com recolça als estudiants?
  -Quina Esquerra?
  -Quines solucions d´esquerres?
  -L´esquerra que no fa res per ajudar a 4.000.000 d´aturats?

  El poble vol una Esquerra que resolgui els seus problemes!!, vol trobar a l´esquerra al costat!!, però no una Ezquerra oportunista , nomès per unes votacions!!, o una Ezquerra aburguesada!!

  -Kina Esquerra permet que un aturat rebi com a subsidi 421 euros?

  Et convido a que intentis pasar un mes amb 421 euros, tu i la teva parella , ja em diras si es pot.

  I cap gobern que presume de Izquierdas se ha posat al costat d´aquests 4.000.000 i pico d´aturats. Diga´m tu a mi si pots vindra tu o qualsevol del teu partit o de qualsevol altra d´ESQUERRES a dir-nos al poble Cátala i Espanyol que donareu solucions d´esquerres.
  “ESQUERRA ABURGUESADA”
  Però es igual a que si Joan Herrera, pq mientras que vosotros habeis comido, ya hemos comido todos, no???

  De que izquierda hablais? Cuando un gobierno junto con las demás organizaciones y partidos que se consideran de izquierdas le ha dado la participación a la banca y a todos los empresarios capitalistas para hipotecar a media España, entre la Juventud obrera y a sus padres.
  Nos tapais la boca con subsidios de 421 euros!!
  Y eso es pan para hoy y hambre para mañana, y esto lo esta permitiendo la izquierda., la que tu defiendes, en la que tu estas metido.
  Pero el poder es mas excitante y suculento que estar al lado del oprimido, verdad?

  No creo en esa izquierda….
  Nos manipulais a todos , prometiendo y prometiendo y luego haceis lo ke mas os conviene y el pueblo sigue sufriendo!!
  Soy de Izquierdas pero no puedo votar , no por edad sino, pq no he encontrado aun ningún partido de izquierdas con el que me identifique. Que este al lado del pueblo, que se ponga en la piel del más oprimido.Que luche por los intereses del pueblo, no por los intereses de un partido, dime tu a mi tu ,
  -te has rebajado el jornal?
  -A mi y a otros 4.000.000 de personas nos lo han quitado.
  Pero tranquilo, que en las proximas votaciones , el pueblo, el poble us pasara factura.a vosaltres els verds i a qualsevol partit que es proclama d´esquerres.
  Mentrestant podeu continuar fent pati d´escola al congres o als plens d´ajuntament , llençant-vos els draps bruts.
  Ni un político integro que sea capaz de plantar un caballo de batalla, para buscar soluciones ya!!

  Cordialment
  Ester!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s