Sobre l’asil, economia i les càrregues de dimecres

Després del que va passar dimecres a Barcelona, després de les càrregues policials el que tocava en primer lloc era demanar disculpes i perdó per les persones que es van veure afectades per les càrregues. Em sumo a la petició de disculpes per tots aquells ciutadans, estudiants i periodistes que van resultar ferits. Després assumir els errors, i el Conseller ho va fer. Ara, toca l’hora d’obrir aquesta investigació a fons, per saber que ha succeït, perquè no torni a passar, i per depurar responsabilitats tal i com ja va apuntar el mateix conseller en la seva compareixença al Parlament de Catalunya.

Tots hem anat a manifestacions, a centenars, a milers. La majoria sense més incidents. Altres amb grups que no eren tan pacífics. I en totes s’ha de demanar als cossos de seguretat una feina de contenció, d’evitar que les coses no vagin a més. El procés iniciat ha de dur a un total esclariment dels fets i a una actuació posterior conseqüent. El que va succeïr requereix d’aquesta resposta enèrgica i clara.

Sobre asil.

A més d’aquesta nota volia afegir uns comentaris sobre el dret d’asil, entre altres coses, perquè aquesta setmana s’ha discutit la nostra esmena a la totalitat a la llei d’asil. Dimecres vam aconseguir no només que la majoria de Grups parlamentaris veiessin fonaments en la nostra esmena a la totalitat, sinó que a més, el PSOE, potser per la pressió de la setmana, transigís alhora de modificar substancialment la llei. Es tracta de suprimir el procediment abreviat que dificulta encara més la petició, suprimir conceptes jurídics indeterminats com el de “país segur”, concepte que pot fer que et neguin de partida la petició; tornar a incorporar a la nostra legislació el dret a demanar l’asil en una ambaixada o consolat (no limitant-ho només als que arribin a territori espanyol); no impedint la petició aquells que han estat condemnats per delictes greus (en alguns falses imputacions); el reconeixement d’ACNUR i les organitzacions socials en frontera; el caràcter suspensiu del recurs; l’assistència jurídica garantida i el dret a un traductor. L’estat espanyol té una xifra ridícula en concessions d’asil, i el que resulta insuportable és que a més faci una llei que es situa a la cua d’Europa. Avui hi havia compareixences, i no he pogut anar ja que estic passant un procés gripal. Estic segur que hauran carregat de raons aquells que estem en la ferma voluntat de canviar la llei de dalt a baix.

El millor de la setmana.

El millor de la setmana va ser la compareixença del president de la CECA (la Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvi). Va dir que el que calia, quan s’intervinguessin les entitats financeres, es posar elements de condicionalitat, allò que no s’ha fet enlloc. Després va parlar del Good Bank o banc bó. La diferència és que en aquest cas es posen els actius sanejats en un no banc, en un ban bó, i els dolents es queden en el banc existent. Així, la mala gestió de l’entitat la paguen aquells que han tolerat la mala gestió, i s’evita aquesta lògica tan perversa de privatitzar els guanys i socialitzar les pèrdues quan les coses no van.

14 responses to “Sobre l’asil, economia i les càrregues de dimecres

 1. Joan, si ahora el consejero fuera un convergente, estaría gritando en la prensa su dimisión inmediata, mi militancia en IU, es para ser lo mas coherente posible entre lo que pido y lo que hago, pues seamos coherentes.salut y república.

 2. Ho sento joan.Pero les carregues del dimecres em van doldre molt.No crec que fores tan condescendient en altres ocasions.Es dificil creure a un partit de esquerres honrat com el teu i en certa manera meu despres de el que va passar el dimecres.Una cosa important s’ha trencat.Llastima!!jaume sanz i coloma

 3. Sobre el dimecres:Per què no s’han près mesures cautelars contra els agents que surten a les imatges de la TV estomacant als periodistes???Una cosa és investigar (que s’ha de fer amb totes les garanties) i una altra cosa és no fer res en aquests casos “flagants”.Una latra mesura és fer fora a Rafael Olmos. Pel de matí, amb els videos circulant per la xarxa on es veia la brutalitat policial, va dir “que la força era proporcionada”. Desprès a la tarda i a la nit es va veure que de “proporcionada” , res. Auqest home o no sap que passa al carrer (això és greu perque és el director de la Policia), o ens volia enganyar (tipus “hay otra via de investegación y Acebes”) o és un incompetent que és incapaç de redreçar en un dia les coses que no funcionen. Qualsevol de les tres causes , són motius més que sobrats per destituir-lo (parlo de destitució, no dimissió)Les excuses están molt bé, però la ciudadania vol fets, avui millor que demà.La nostra credibilitat com esquerra transformadora està en entredit.

 4. Joan cada vegada veig mes difícil canviar el sistema des de dins.Es necessita alguna cosa mes que demanar disculpes. Crec. Una abrasada company.

 5. Joan…Som molts els que ja no entenem que és el que té que succeir per que al carrer Ciutats reaccioneu.ICV es un partit d’esquerres transformadores, ecologista i feminista??. L’actual govern era una aposta per portar a terme les nostres polítiques?, o era per obtenir poder??. Podem ser coparticipants de les derives liberals del govern d’Entesa??. Quant del pacte d’Entesa s’ha complert?. Quant de les organitzacions socials de base ecologistes i socialistes ens queden??.Ets el nostre Secretari General Joan. Digues quelcom que ens torni a fer creure en aquest projecte.Salut.

 6. Sobre L?asil: Me parece una pasada que se esté legislando para multar a las ONGs que ayudan humanitariamente a los inmigrantes, bajo la excusa “que les alargan la estancia ilegal en España”.¿qué clase de humanidad (o dignidad) tiene esos legisladores?

 7. Respecte al que heu comentat, tots estem compungits i si alguna cosa no estem sent és condescendents. Ni un gram. I si teniu raó, no n’hi ha prou en demanar disculpes. Això és un tret que ens diferencia però no és suficient. Però crec que hem de tornar a parlar un cop hagi conclós la investigació en les properes hores. Crec que hi ha un tret diferencial des d’ICV, i l’hem de reivindicar. Mentre altres haguessin mirat cap a una altra banda aquí s’asumeixen errors, es demanen disculpes i s’obre una investigació.

 8. jo no crec que una comissió de mossos pugui investigar sobre mossos, o que gent d’interior hagi de investigar interior. Això és com fer un partit de futbol entre el barça i el barça.dimissions i abandonar el govern. aixó i a lluitar pel socialisme i deixar-se de romançós i governs i paperassa.

 9. No és gens senzill recuperar la confiança en nosaltres amteixos. Hem de saber recordar aquells aspectes positius que hem aconseguit introduir. L’altre dia llegia que han disminuit molt les denúncies per agressions de Mossos. De totes maneres el temps passa i les nostres repsostes haurien de començar a arribar.

 10. Jo veig <>indicis de delicte<> en la actuació d’alguns agents de la policia catalana de la setmana passada. I és quelcom molt greu donat que els protagonistes són precisament aquells que teòricament han de vetllar per la nostra seguretat, la de tothom.Què <>fer?<> Ho tinc molt clar, però no sé per què em penso que serà un pas difícil pel responsables institucionals.<>0-<> demanar disculpes oficialment; ho ha fet el Conseller, ara resta el responsable del cos policial<>1-<> suspensió cautelar de tots els agents que van participar en l’acció<>2-<> investigar i analitzar què va fer cadascun i destituir als que van actuar de forma violenta i inadequada; no només al nivell dels agents sinó també a nivells jeràrquics superiors<>3-<> presentar una acusació judicial civil o penal, segons correspongui, contra els destituïts; podríem estar parlant no només d’uns delictes d’agressions amb lesions, o d’abús d’autoritat, sinó arribat el cas i si tinguéssim ànim alarmista, que espero que no, es podria pensar en acusar als culpables d’un delicte de terrorisme (entès en aquest cas com una acció violenta d’una organització armada mitjançant la qual s’inspira terror a la població per tal d’aconseguir un propòsit polític o ideològic; ara bé, potser ens faltaria el motiu polític o ideològic en aquest cas… potser)

 11. Esperarem a les explicacions d’ en Saura al parlament però ha de ser clar i contundent . S’ ha de disculpar a la societat en nom de la seva conselleria i com a responsable màxim d’ ella . Si l’ actuació dels mossos no respon a la filosofia de la conselleria ni a la del seu grup parlamentari és perque s’ ha trencat o no hi ha corretja de transmissió entre aquestes parts , i això no pot ser….s’ ha de restablir la conexió…Comentaris com els d’ en Guillot al seu blog a on responsabilitza la conslleria de Universitats del succeit ens allunyen encara més de la gent i ens fan menys comprensibles…La teva resposta Joan és clara , però es necessiten més signes d’ aquest estil des del mateix grup i especialment per part d’ en Saura.

 12. Benvolgut joan herrera, voto ICV per tú, confiava plenament amb el teu projecte, però crec que has de marxar d’ aquest partit MAL ANOMENAT D’ ESQUERRES. una abraçadajoan aurés

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s