Del peatge de la mort a la subhasta permanent

Ahir es van debatre al congrés la presa en consideració de la proposta de supressió de l’Impost de Successions i Donacions (ISD) presentada per CIU. Cal recordar que l’ISD és un tribut transferit a les comunitats autònomes i, per tant, una força que es fa dir catalanista com CiU intenta decidir al Congrés el que no te majoria per decidir al Parlament de Catalunya, mostrant una total manca de respecte al Parlament de Catalunya i a les nostres competències quan es tracta de defensar els interessos de les immobiliàries, dels promotors i dels que més recursos tenen.
Però més enllà de la qüestió competencial i de respecte a les institucions catalanes, la proposta de supressió de l’ISD de CiU amaga la intenció de que en època de crisi els que més recursos tenen no paguin més sinó, que fins i tot paguin menys. I ho fan al més pur estil neocon nord-americà, a l’estil George Bush, que va ser el creador del titular que ara convergència recupera referint-se a l’impost com el “peatge de la mort”. A Estats Units van ser veus com la de Paul Krugman les que van indicar que aquell no era el camí i a Europa, països com Alemanya, França, Regne Unit, Àustria, Bèlgica, no han fet cas de les propostes neoliberals que CiU vol importar.
També és molt important desemmascarar l’argument d’aquells que diuen que la supressió d’aquest impost beneficia a les classes mitges. Aquest discurs, ple de populisme, intenta ocultar les veritables xifres de l’Impost de successions. A Catalunya el 60 % de les declaracions no paga ni un sol euro d’aquest impost. El 75% de les successions representen una recaptació del 4%. S’ha de dir obertament, el que a la dreta li preocupa és el 0,66% de persones, el 0,66% de gent amb més recursos, que paga el 35 % del total de l’impost recaptat a Catalunya. A ICV podem creiem que per una petita herència no s’ha de pagar, però en cap cas estem pel que pretén fer la nostra dreta nacional, en cap cas estem d’acord a eliminar-los per les grans fortunes, com demanava CiU i seguir contribuint a engreixar el flotador dels que ja neden molt bé. D’altra banda, CiU també hauria d’explicar quines polítiques deixaria de fer amb els 700 milions d’euros anuals que es perdrien enlloc d’invertir en educació o sanitat.

Aquelles veus d’ordre que sempre apel·len a la responsabilitat de CiU, potser seria bó que per un dia parlessin de la gran irresponsabilitat d’aquells que fins i tot en època de crisi busquen que no hi hagi marge per fer política, tot i sabent que l’eliminació d’aquest impost no tindria cap impacte en el consum.

Com deia el titular de The Economist “The party is over”, s’ha d’acabar la festa de la subhasta permanent, de les rebaixes contínues i les deduccions injustificades. I si encara estem en aquesta subhasta és per en ZP la va començar amb actes tan frívols com l’eliminació de l’impost de patrimoni. És moment d’incrementar la despesa pública, de fer polítiques anticícliques i de fer política social. Per sort, la proposta no va ser admesa a tràmit, però tenint en compte que l’actual govern està instal•lat en la desorientació fiscal, ahir ens hi jugàvem més que això, també era un bon moment per deixar clar que era possible una majoria d’esquerres al Congrés que creu necessàries les mesures fiscals progressistes per a una sortida justa a aquesta crisis. I encara que fos just, i amb el descuit d’ERC, ens en vam sortir.

10 responses to “Del peatge de la mort a la subhasta permanent

 1. Jo crec que si que és un impost que perjudica essencialment a la classe mitja, perquè els que són rics tenen prou diners i són prou espavilats com per planificar i evitar aquest impost.

  El que els números no et diuen és que el 0,66% que paguen el 35% de l'impost no són els més rics. Els més rics estan en el 60% que no paga res o en el 75% que paga el 4%.

 2. Mai9, la nostra pretén, precisament, que no perjudiqui les classes mitjanes. El que no pot ser és que, com que els que més tenen no paguen, que no pagui ningú. Estic d'acord amb tu que, tal com està la legislació actual, els que més tenen no paguen en proporció i això no pot ser. Seguirem treballant perquè això canviï. Gràcies per visitar el meu blog i per aportar-hi el teu punt de vista.

 3. Gràcies a tu per comentar.

  I gràcies per reconèixer que tal com està avui, els més rics no paguen, i per tant, els més perjudicats són les classes mitjes.

  Tal com està la situació, a mi no em sembla malament eliminar el tribut sencer, tal com diu CiU. O si vols, rebaixar-lo suficient com perquè no valgui la pena fer estudis financers per evitar-lo.

  A mi em semblaria el més just per la gent que no pot esmerçar-hi el temps ni els diners en fer-ho.

  Entenc aquesta posició de “el que no pot ser és que si els rics no paguen, al final no pagui ningú”. Però és que tu ho has dit molt clar: el 4% paga el 75%. És a dir, que pagar-pagar, paga poca gent. És una cosa així com: si t'enganxen, has begut oli.

  Però és que intentar “enganxar” els rics perquè paguin proporcionalment el mateix que paguen avui els de classe mitja que “s'enganxen” amb aquest tribut, és fora mida. Perquè com he dit, els rics tenen molt de temps per planificar-ho i es poden estalviar molts diners. I el que no podràs fer és una ratonera de la que “els rics” no puguin sortir. No estic dient que els rics sempre surtin guanyant, el que dic és que aquest impost és una ratonera.

  Per tant, el que jo faria és fer un ISD que pugui pagar tothom i seguir endavant sense que hagi estat un problema, i recaptar els diners que faltin per altres llocs.

  Ja sé que la Generalitat compta amb els diners que es recapten amb aquest impost, però bé, el dèficit fiscal és un dels motius per guanyar la independència.

 4. mai9 crec que ho a explicat molt bé.
  En Joan diu, “el que no pot ser és que si els rics no paguen, al final no pagui ningú”. Doncs Joan, em sorprens, no seria més just això??
  Joan, si l'alternativa es, segons la teva frase, seguir com fins ara, que els rics segueixin sense pagar i continuar esquilant als que estem de la meitat cap avall, crec que no tens ni vols tenir una percepció real del que està passant.
  Tu no ets, penso, com algun dels Mr. Scrooge que tenim al Govern, que com que no veuen més enllà dels balanços de recaptació, ignoren (perquè volen ignorar-ho) les desgràcies que fa aquest impost entre la població catalana. No segueixis també aquest camí, informa't bé, no et creguis com article de fe totes les xifres que et donen els assessors del Govern, comprova, comprova, no t'embolcallis en declaracions grandiloqüents, baixa al carrer també per aquest tema i examina el problema sense idees preconcebudes. Potser, si ho fas, em donaràs la raó i començaràs a treballar per evitar que la societat catalana, en lloc de prosperar i recuperar el lloc capdavanter que algun dia havíem tingut, es segueixi empobrint i acabi sent la riota de tota Espanya gràcies a una pressió fiscal que només castiga a la classe mitja, molt especialment en el cas d'aquest impost.

 5. Gràcies per les teves reflexions, Josefina, tot i que no les comparteixo totes. Quan deia que el que no pot ser és que perquè els rics no paguen, no pagui ningú, el que volia dir, i pot ser no vaig saber explicar prou bé, és que els rics HAN de pagar i han de pagar més que les classes mitges i baixes. Per això demanem que se'ls incrementin els impostos a les persones amb les rendes més altes i que es doti de més mitjans, tècnics i humans, els inspectors d'hisenda per combatre el frau fiscal, que, com saps, es concentra en les classes més altes. Per això hem criticat l'increment de l'IVA perquè incrementa la pressió sobre les classes mitges i baixes i, a les rendes altes, no els fa ni pessigolles. Amb tot, gràcies per voler compartir amb mi el que penses.

 6. sembla mentida que ICV sigui tan demagògica. Sabeu de ben cert, que les grans fortunes disposen dels mitjans legals i dels millors assessors per evadir el pagament d'impostos. Sabeu de ben cert,que tot el pes de l'impost recau sobre la classe mitjana i treballadora. Es indecent que quan una persona hereda el piset dels pares, o els quatre duros que han pogut estalviar en sa vida, hagin de pagar, un altra cop, un impost. Aquest impost per petit que sigui, que no ho és, pot representar un immens esforç pels hereus, que, no ho oblidem, també són treballadors. Sempre m'he considerat d'esquerres i detesto als neocons, però trobo que aquestes actituds vostres no tenen justificació

 7. Talp venjador, no estic d'acord que ICV sigui demagògica. Jo crec que estem més a prop del que sembla. Tens raó que els rics tenen més mecanismes per eludir la seva responsabilitat fiscal per això demanem des d'ICV que es doti els inspectors d'hisenda dels mitjans per combatre el frau fiscal. A més, estem d'acord que les persones que com tu dius “hereden un piset o quatre duros” no hagin de pagar l'impost. Per tant, no crec que les nostres posicions estiguin tan allunyades.

 8. DEMAGOGIA TOTAL.
  De parlar en sabeu molt, per això esteu on esteu però la realitat és ben diferent.
  Els polítics viviu en un altre món, amb les vostres decisions decidiu la vida dels altres com si les vides dels altres fossin històries sense cap dificultat i fins i tot sense cap valor, perquè no us afecta directament.
  Això és el que més mal fa a la gent, veure com les mesures que preneu, afecten a tot el món molt més que a vosaltres que sou qui les preneu.

 9. DEMAGOGIA TOTAL.
  De parlar en sabeu molt, per això esteu on esteu però la realitat és ben diferent.
  Els polítics viviu en un altre món, amb les vostres decisions decidiu la vida dels altres com si les vides dels altres fossin històries sense cap dificultat i fins i tot sense cap valor, perquè no us afecta directament.
  Això és el que més mal fa a la gent, veure com les mesures que preneu, afecten a tot el món molt més que a vosaltres que sou qui les preneu.

 10. es un impost vergonyós per tots els catalans: aquí no hi ha rics o pobres perque tots pagem excepte els politics com aquest Joan Herrera que segur que els seus pares ja han fet una mena de societat per estalviar l'hi al seu fill que pagui tot el que tingui que pagar.
  Jo he tingut que passar per aquest tràmit l'any passat i el meu pare només tenia un pis a Barcelona i una casa a 60Km, però l'ajuntament de Barcelona ja es va preocupar de carregar el impost sobre una valoració que ells creien: van sobre valorar el pis per sobre el preu de mercat…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s