Interessos privats

En la meva intervenció al Parlament dimecres passat sobre la nova estructura del Govern català vaig expressar al president Artur Mas la preocupació perquè detecto en el nou Executiu partidisme i també una mica de falta de rigor, quan es comença a defensar més els interessos privats que els públics.
Cap a on s’orienta el seu Govern i quins interessos defensa? I aquí és on hi ha un element molt preocupant: el nou Govern ha començat a aparèixer associat al servei dels interessos privats. És absolutament sorprenent que a la mateixa vegada que Artur Mas i altres membres del seu Govern parlin de retallades i alhora asseguri que hi ha diners per eliminar impostos perquè les persones que hereten 2, 3, 4 o 5 milions d’euros deixin de pagar l’impost de successions, o perquè qui té una mútua pugui desgravar, o perquè noves escoles que separen nens i nenes pugin incorporar.se com escoles concertades.
L’exemple més cru que aquest nou Govern comença a governar per a minories –i CiU es va estirar els cabells quan ho vaig dir dimecres al Parlament- és haver posat al front del departament de Salut, Boi Ruiz, el representant i defensor de la patronal dels hospitals privats. En una de les seves primeres entrevistes la principal proposta va ser recomanar els catalans i catalanes que ens fem d’una mútua privada mentre anunciava que havia de retallar la cartera de serveis que ofereix la sanitat pública. Jo agrairia al senyor Boi Ruiz que no utilitzi el seu càrrec per fer d’agent comercial de les mútues, perquè aquestes tenen prou diners per fer-se la seva pròpia publicitat. A més, crec que un conseller de Salut el primer que ha de fer és defensar i vetllar per la sanitat pública. Boi Ruiz, però, s’ha descarat en aquests pocs dies al front de Salut com un senyor més preocupat pels interessos de la sanitat privada.
Mas vol reduir un 10% la despesa de la Gneralitat. Hi ha instruments per reduir la despesa i per augmentar els ingressos, però hi ha ideologisme en un Govern que parla molt de reduir el dèficit i que resulta que tres de les principals propostes que ha fet estan en la lògica dels interessos privats: donar-se d’alta d’una mútua privada, eliminació de l’impost de successions i que escoles d’elit que separen nens i nenes s’incorporin al concert.
Amb el que hem sentit i llegit aquestes primeres setmanes des del nou Govern d’Artur Mas no sembla que vagin a governar per a la majoria social que els va donar suport electoral, sinó més aviat que ho faran per a unes minories. Per això crec que continuaran estirant-se els cabells en noves intervencions meves al Parlament. Perquè els penso recordar, els agradi o no, que han de governar per a la majoria.
Per altra banda, el que no ha sorprès és la separació de causes dictades en la instrucció del Cas Palau. Hi ha cas Palau i el cas del finançament irregular de CdC. I qui desentona, i molt, és el nou Govern de CiU, que dona més credibilitat a les declaracions de Millet i Montull exonerant a Osàcar i Colom, que el que acredita Hisenda i la Fiscalia. Què hauria passat si això mateix ho fes un altre Govern?

7 responses to “Interessos privats

 1. El motiu d'aquest comentari és per posar-li al día sobre les intencions il.legals que preten portar a fi REESA a la zona del Pallars, Alta ribagorça i Aragó. Expulsar, fer que es posin malalts i en conseqüència abandonin cases i pobles sencers tots els afectats per aquesta “macro” instal.lació innecesaria, social i economicament parlant.
  Les terres, pobles i gents del Pallars, l'Alta Ribagorça i franja d'Aragó que estem afectats per aquest projecte volem fer sentir la nostra veu amb apremi i urgència. Ens trobem amb l'amenaça de la reiniciació de les obres d'instal.alció de la'antiga linea de MUY ALTA TENSIÖN Aragón- Cazaril, avui denominada Peñalba-Monzón-Isona, atravessant Catalunya i Aragó impunement. Tot el futur dels pobles, fauna i ecosistemes es troben en molt alt risc de desaparèixer. El convidem a que visiti i es documenti a través de la web de la plataforma unitaria que s'ha constituit pels milers d'afectats (http://AUTOPISTAELECTRICANO.BLOGSPOT.COM)i es documenti d'aquesta greu problemàtica ambiental des de la seva posició política i institucional li demanem, des de la nostra modesta petició, faci seu aquest problema i alci la veu per una difusió majoritaria en nom nostre.
  Després de tocar les portes de les grans associacions ecologistes més conegudes i de que ens les tanquin sense cap mena d'interés, i en vistes que altres formacions polítiques s'han adherit al tema (CDC de la Franja, CHA) li demanem si més no, que visiti la nostra web i ens deixi algun comentari al respecte.
  Li agraïm el minut de temps que li ha suposat llegir aquest comentari

 2. Bones Joan,

  Espero que sigueu forts en polítiques socials davant d'un govern de dretes i, governant com has dit, per minories.
  Més socialisme és el que vull, i crec, que vostè, ho defensa.

  Endevant i força! Sou els únics que crec que feu bé la funció de parlamentaris de defensar els interessos del poble.

 3. Per desgràcia a mi no m'ha sorprès aquest esdevenir del nou govern de Convergència i Unió, ja que sabia perfectament que els interessos que defensaria aquest partit no serien els de la majoria, o si li volen dir majoria, que diguin majoria benestant, i tampoc seria correcte del tot.

  El nou govern s'orienta, i a la velocitat d'un infart, cap als qui no necessiten reforç social. Pels qui veuen a l'estat com una eina acaparadora de diners, pertorbadora i limitant. Em d'agrair la transparència d'aquest partit que des de el primer moment no ens ha desenganyat als qui ja sabíem que passaria si aquest partit guanyava les eleccions.

  Reduir impostos a la classe alta, fomentar la contractació de mútues privades desgravant aquestes a hisenda, a més a més de d'abolir la limitació de 80km/h (que tregui els radars sinó vol recaptar diners, però està demostrat que reduir la velocitat ajuda a reduir la sinistralitat i l'emissió de partícules fruit d'una combustió…) i de l'última me'n he adonat ara i gràcies a llegir-te. Escoles que DISCRIMINEN segons el sexe dels alumnes, també concertades per la Generalitat.

  Això dels concerts, per cert, ja fa anys que grinyola. Aprofito aquí per dir, que ja hi ha prou de que els recursos destinats a l'educació, se'n vagin també i mal-repartits, a escoles concertades, és la publica qui hauria de centrar tots els esforços en tant que es la que hauria de destacar per prestigi, instal·lacions, elit, la de tothom, la que educa sense importar la procedència, la que ensenya sense barrejar el nom de Déu a les explicacions de genètica o evolució, la que cohesiona a l'alumnat a través de la igualtat en drets, oportunitats i deures, la del més i millor professorat, etc. i això necessita inversió, molta, moltíssima, perquè com sabem tots, invertir en educació és invertir en futur. No es poden anar els esforços finançant una escola que no necessita finançament real, i que no és per tothom, no iguala ni cohesiona i sovint barreja la religió amb d'altres assumptes. Em nego a que els diners del contribuent estiguin anant també a aquest tipus d'escoles, perquè em nego a contribuir en la discriminació. Un estat (o comunitat autònoma) que creu abans en el sector privat que en el públic, ja li manca tota mena de credibilitat davant els meus ulls. Es com ser monja i no creure en Déu, és com ser demòcrata i ser dictatorial, és com ser representant d'un aparell públic i desprestigiar constantment allò que es públic.

  I això és el que fa el nou govern. Ja sigui en educació (finançant escoles discriminatòries segons el sexe), o bé fomentant l'ús d'una mútua privada pel que fa a la sanitat. Acabats d'arribar i ja juguen amb dos dels pilars del estat del benestar. És ben present que per ells és una pèrdua de diners fomentar-lo i enriquir-lo, ja que això de la igualtat és si més no, una utopia i un motiu de mofa i descrèdit.

  El monstre engollidor de drets universals ja s'ha posat en marxa, ara ens tocarà patir als de sempre les conseqüències del descrèdit d'algú que no confia en la societat com un únic aparell, sinó que no fa més que fomentar les diferencies i les discrepàncies internes, d'una societat que és mereix un món millor.

  Ara toca que governin els caps, que només afavoriran a uns pocs… però és que quan governen els treballadors, és tot tant complicat…

  Si senyor Mas, vostè governa per una minoria que es la que representa el seu partit. Molts l'han votat, però de segur que s'acabaran estirant dels cabells quan vegin les conseqüències d'una maquinaria que destrossa pas a pas l'estat del benestar. Al cap i a la fi, mai poden haver més caps que indis. Està jugant amb Catalunya i s'aprofita dels sentiments d'aquells qui la senten com a pròpia i no se'n adonen que vostè és la pitjor alternativa per aquest estat (o comunitat autònoma) que d'eclosionar, seria imparable.

  Però tinc clar, que aquest no és el camí.

 4. Joan, ets l'autèntic crack de la política.Mira que respondre'ns a tots els que et vam enviar el missatge sobre l'Estatut i la independència. Quin goig!

  Però voldria demanar-te un favor. Dono suport a la causa egípcia i tunisia però el Partit Comunista Tunisià, germà del nostre PCC/PSUC i per tant, d'ICV-EUiA, roman il·legalitzat. Vosté que es polític podria denunciar això. No podem tolerar que després d'una reovlta així el partit dels treballadors continui éssent tabú.

  Moltes gràcies.

 5. Esto del señor Boi Ruiz que es conseller de la Salut a la vez que representante de la patronal de los hospitales privados, es una vergüenza terrible para Cataluña. En Francia cualquier asociación se hubiera constituido parte en un juicio por conflicto de intereses. ¿Será inexistente la justicia, para que no se apele? La situación es digna del tercer mundo, no de Europa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s