50 dies

Es pot anar a Madrid a demanar el concert i tornar amb una retallada pressupostària més dràstica? Es pot retallar el pressupost un 15 %, afectant moltes de les polítiques imprescindibles per garantir la cohesió social? Doncs sí es pot fer, i a més sense donar cap explicació.

Aquesta setmana mateix, el president compareixia davant del Parlament, sense explicar tota la veritat de la seva reunió amb Zapatero: les retallades aniran més enllà del 10%. Així, en Mas i en Zapatero s’han tornat a posar d’acord en un punt on s’han trobat en més d’una ocasió, en retallades després d’haver coincidit en la necessitat de baixar impostos.

Explico tot això després que en Mas, per tercer cop en mes i mig, hagi responsabilitzat l’anterior govern de l’atur. Ho feia a la pregunta que li feia en la sessió al control del Govern quan li preguntava sobre si el Govern actuava amb prou rigor i sensibilitat social. Ell va dir que la pitjor de les insensibilitats socials era la que generava atur, i apa, resposta despatxada. Com si CiU no tingués res a veure en l’orientació de la política econòmica dels darrers anys a Madrid.

Li vaig fer aquesta pregunta després que aquest Govern en 50 dies hagi combinat dogmatisme ideològic, defensa d’una lògica privada i molta improvisació. La veritat és que el primer ingredient no m’ha sorprès. Només des del dogmatisme ideològic, i la defensa d’interessos molt concrets, es poden anunciar retallades com mai i mantenir l’eliminació d’impostos per qui hereta 1, 2, 3 o 10 milions d’euros. S’ha de ser molt dogmàtic i molt barrut per eliminar la mesura dels 80 km/h negant que la mesura tingués efecte sobre la contaminació per després mantenir la mesura quan ens afecta l’anticicló acceptant que sí afecta la millora de la qualitat de l’aire.
El segon ingredient, que he dit ja en reiterades ocasions, és un gran afany de defensa dels interessos privats. El seu màxim exponent , el conseller de Salut, ha estat capaç d’anunciar menys prestacions en la cartera de serveis en el mateix moment que recomanava fer-se d’una mútua. La patronal hospitalària no podria haver trobar un comercial millor. Tots dos elements ens duen, com ho va batejar la Laia Ortiz, de la universalització de drets a la suficiència dels drets, és a dir, de l’Estat del Benestar a l’estat de la caritat.
Sigui com sigui, haig de confessar que no és el dogmatisme ni l’afany per avantposar els interessos privats als públics el que més m’ha sorprès d’aquest nou govern, el d’Artur Mas. La sorpresa més gran ve de la improvisació i de la manca de rigor, que evidencien molt d’hora els pitjors defectes del Govern. Mai hagués pensat que aquells que deien portar tant temps esperant el seu retorn al govern triguessin tant en fer nomenaments que no arriben, perquè estan pendents dels relleus interns en una alcaldia; mai hagués pensat que els que tant criticaven l’anterior govern perquè el constituïen tres formacions polítiques, acabessin fent un Govern a dos, on el “sottogoverno” està confeccionat perquè uns (CdC) controlin els altres (UDC); mai hagués pensat que els que parlaven de la necessitat d’un govern que generés confiança acabessin tenint un portaveu que genera l’alarma entorn a les finances, potser pel seu afany de ser el primer de la classe a l’hora de justificar les retallades.
I tot això amb només 50 dies governant.

2 responses to “50 dies

  1. Però si tot en món diu que ha estat un èxit. Mira quants presidents i fins i tot el mateix Gallardón s'han rebolicat com gallines davant del pollastre.

  2. No sé que es més greu, si la impunitat amb la que aquest govern ens porta les crues privatitzacions (i per tant a augmentar les diferències socials), o que no ens sorprengui gens.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s