Reflexions sobre la cimera

És bo escriure sobre els temes quan han passat uns dies, amb la distància que necessita la reflexió serena. Potser per això em poso a escriure sobre la cimera una setmana després que es realitzés i a les portes dels 100 dies d’haver iniciat l’etapa del govern dels “millors”.

Les formes
Crec que aquest Govern ha de millorar substancialment les formes. Lamento que ens enviessin, només dues hores abans de la reunió, el document elaborat pel govern per treballar l’acord contra la crisi entre les forces polítiques i els agents socials. Un govern que ambiciona l’acord ha de treballar-lo, donant espai als seus interlocutors. Ben al contrari, aquest Govern es va refugiar en un informe elaborat per un consell assessor, triat pel propi govern, que no representa cap grup social ni ha estat escollit democràticament a les urnes. I a més li va donar una veu preponderant fent que la intervenció de sis membres del consell ocupés tot el matí, relegant el paper dels grups parlamentaris i els agents socials a una intervenció de 10 minuts a repartir en dos torns. I a sobre va despatxar les propostes rebudes amb presses, just abans d’acabar la reunió. Tinc entès que en tot acord es necessita un marc per al diàleg, el desacord i l’acord, i que en tot moment cal negociar sobre el detall. Malauradament aquest Govern només accepta l’adhesió, i si no t’hi adhereixes passes a formar part dels que el volen enderrocar.

Fer del no-lideratge una categoria
Un altre problema que té aquest Govern és que fa del no-lideratge una categoria. El president Mas va presumir a la reunió de no haver adoptat un paper protagonista, sense tenir present que tot govern ha de liderar i proposar, ja que és a partir de les seves propostes que es discuteixen les diferències i construeixen els consensos. Però aquest Govern, suposadament dels “millors”, es va amagar rere el protagonisme d’un consell assessor (CAREC), que va presentar davant de tothom un document que hauria d’haver dirigit amb anterioritat i en exclusiva només al Govern perquè valorés quina part del document assumia en el seu discurs i n’eliminés la resta abans de presentar-se davant dels grups parlamentaris i els agents socials. Doncs res de tot això. Els membres del CAREC van adoctrinar tothom sense que ningú sabés què assumia el Govern i què no. Si el consell ha d’assessorar el Govern, que expliqui el que calgui al Govern i aquest decideixi amb què es queda. Si el consell ha d’assessorar-nos a tots, llavors tots tenim dret a opinar sobre la seva composició. En la reunió vam demanar al Govern que liderés, però no només no ho va fer sinó que, a més a més, el president Mas va encarregar al CAREC cinc nous informes. Amb un mètode especialment pervers, el Govern es refugia en un informe que obvia, per exemple, el que han significat les rebaixes fiscals dels darrers anys en la sostenibilitat de les finances públiques, un informe tendenciós que no ofereix propostes de reducció de la despesa farmacèutica però sí concreta el pagament de serveis vinculats a la salut, un informe que ignora els efectes sobre l’equitat i també sobre l’economia que tindran les retallades de gran abast en educació o en salut.

El fals consens
Per acabar, es dóna visibilitat a tot allò en què estem d’acord, que són punts ja aprovats en diferents marcs institucionals: el corredor mediterrani, l’aeroport, una declaració genèrica sobre polítiques socials. Així, després de la dutxa de doctrina ultraliberal, i en un marc de retallades sense precedents, s’intenta crear la imatge d’un consens que fa aparèixer les polítiques que es fan –les pactades, però també les no pactades- com polítiques inevitables. És la construcció del fals consens, perquè de forma sorprenent, en el consens és impossible entrar a tractar quins són els límits de les retallades perquè els ajustos siguin mínimament justos. Es parla del concert econòmic, però és impossible entrar a discutir com utilitzem la nostra capacitat fiscal per veure com aconseguim derivar recursos de l’economia més especulativa i contaminant cap a la més productiva.

Al final: un nyap. La pretesa absència de protagonisme i el lideratge cedit es va convertir en una sobreactuació en la presentació dels acords. I això és el que fa que les maneres del Govern esdevinguin insuportables per a molts dels presents a la reunió i també per a molts espectadors de l’escena que representa aquest Govern. Tots sabem que per molt menys qualsevol Govern tindria semàfors vermells als diaris i altres mitjans de comunicació, però aquest Govern té, dit de manera molt suau, un tractament prou tendre en totes les seves relliscades. No gosaria mai demanar que es deixi de tractar al Govern amb tendresa, però crec que seria bo que tothom, i especialment els amics, els padrins, els pares i els germans del Govern dels “millors” comencessin a aplicar algun correctiu.

2 responses to “Reflexions sobre la cimera

  1. Tenia por abans de les eleccions, i les meves pors s'han confirmat. No m'agrada gens ni mica el govern de Mas, ni què fan, ni què diuen ni com ho diuen. Més estabilitat en el govern, això segur, un retrocés estable és el que tinguem. I unes retallades que fan por, com es pot retallar la despesa en sanitat? És evident que en sanitat, si es gasten menys diners, més gent s'emmalaltirà i més gent morirà, això és un fet. Però sembla que no els importa.

    Que déu ens agafi confessats, que dirien ells, tan creients.

  2. Però com pots tenir la cara tan dura d'apuntar-te a l'indignació? :O jo es que flipo. Heu estat vuit anys al govern i heu desgraciat un pais, es recorden les pujades més bèsties dels preus, mig milió d'aturats, heu llençat els calers a Medi Ambient sense fer res, teniu càrrecs acusats de delictes molt gruixuts a Horta deSant Joan.. i el senyor va i es defineix com a indignat… no dono crèdit. Si fessiu bé la vostra feina ICV arrassaria a les eleccions

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s