Quan el PSC va ajudar a que no es parlés de les retallades

Estem a les portes d’unes noves eleccions, en aquest cas municipals i, igual que en les eleccions als Parlaments, alguns busquen que es faci un acte de fe. De la mateixa manera que Mas va prometre no tocar les inversions que afectessin a salut, educació i seguretat, ara Trias promet, no només no tocar, sinó incrementar les polítiques socials. Però la tossuda realitat ens ensenya que el Govern de Mas ha protagonitzat retallades que afecten drets bàsics, no s’ha compromès a tornar a garantir aquests drets i, a més, ha anunciat que tan aviat com pugui tornarà a abaixar impostos a qui més té. I aquestes retallades es poden multiplicar després de les municipals si el Govern de la Generalitat redueix les transferències als ajuntaments, escanyant serveis socials bàsics. Després de l’experiència viscuda fins ara, costa creure ara les promeses del candidat de CiU, sobre tot tenint en compte que Trias no ha donat mai suport a cap política que suposés un avenç social per a la ciutat de Barcelona.
Després de tot, però, el Govern de CiU s’ha trobat una resposta social notable i força sonada; amb molta gent que ha dit que no es podia tocar la salut o l’educació. Des de l’esquerra verda, a més, li hem ofert un full de ruta alternatiu. Per començar, li hem proposat anar a Madrid a negociar un ajust del dèficit més equilibrat entre administracions (no pot ser que la Generalitat hagi d’assumir un dèficit del 1’3 mentre l’Estat té un del 4’8). També li hem plantejat una fiscalitat més justa, traient diners, per exemple, de l’energia nuclear, i no eliminant impostos com plantegen. I li hem dit que hi ha marge per a reduir despeses, com és el cas de la farmacèutica, però que no acceptem les retallades que allarguen les llistes d’espera i empitjoren la vida de la gent. Aquestes propostes, però, necessiten la força de la gent, que té l’oportunitat d’expressar-se en aquest maig ple de mobilitzacions i, per descomptat, també a les eleccions municipals; unes eleccions on cal que CiU tingui un sever toc d’atenció, i un toc d’atenció de la mà d’aquells que ens hem oposat sempre a les retallades.
I perquè aquest front sigui creïble cal ser exigent en tots els àmbits: amb aquells que fan regals fiscals però també amb aquells que ens deuen els diners corresponents al fons de competitivitat, i aquest és el Govern de l’Estat. I aquí és on CiU ha trobat l’escletxa per deixar de parlar de les retallades que protagonitza i les alternatives que li proposem. I aquí cal dir-ho sense embuts: qui ha obert aquesta escletxa és la votació dels diputats del PSC al Congrés. Tot sovint, CiU prioritza al Congrés els interessos de molt pocs als interessos de Catalunya. Això passa quan aproven rebaixes fiscals (amb el PSOE) que acaben afectant les finances de la Generalitat. Però l’actitud de CiU l’acaben dissimulant perquè, a l’altra banda, hi ha uns diputats que en no posar per davant els interessos de Catalunya permeten dissimular les polítiques de retallades de CiU. Per això ens cal una esquerra nacional, que planti cara a les retallades, però que ho faci des de la coherència i sense supeditar-se a res ni ningú.

2 responses to “Quan el PSC va ajudar a que no es parlés de les retallades

  1. Hola,
    En AGBAR dicen que ATLL va ser absorvida. Como se puede dejar privatizar el agua, cuando es un bien público, creo que ICV, que siempre he creido en el, debería de intentar hacer algo.
    Las notícias que corren es que en octubre se harà oficial.
    Podrias comentar algo al respecto en tu blog.
    Gracias.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s