La om, la ni, la bus, la darrera operació de lífting

Ahir el portaveu del Govern va justificar la tramitació en tres lleis de la llei òmnibus a l’ambició, la necessitat i la urgència. Amb l’excusa de la simplificació alhora de muntar una empresa, deixaven en una anècdota la participació social i posaven per davant l’interès privat per davant de les garanties en la prestació d’un servei públic.
I ara ens diuen que respirem alleugerits perquè han tingut la magnificència de fer que allà on abans hi havia una llei modificant més de 80 lleis ara hi hagi tres. A l’Enciclopèdia Catalana un pot llegir que un Tren òmnibus és el format per vagons de passatgers de totes les classes i para a totes les estacions. Abans CiU ens proposaven que pugéssim a l’òmnibus. Ara ens han posat un vagó rere l’altre, tres vagons que circulen per la mateixa via, a la mateixa velocitat, que para les mateixes estacions, i en el mateix horari. I ens diuen, ep, ara si que fem bé les coses. Però el canvi de format, el canvi d’embolcall, l’operació de lífting no fa que el que era una pèssima llei i una pèssima manera de legislar passi ara a ser una bona llei i una bona manera de legislar.
El més sorprenent i lamentable és que al final hi hagi qui compri el producte o que avali l’operació amb conseqüències molt concretes. En primer lloc s’han tret marcs que de participació fent que el país perdi en qualitat democràtica, amb una llei feta a esquenes de la societat civil per fer fora a la societat civil. Una llei de demostra que al govern d’en Mas li fa nosa que hagi espais de codecisió, fent que allà on abans les entitats decidien ara participin, i on abans participaven ara se’ls faci fora. Amb l’excusa de l’agilitat administrativa eliminen i redueixen instruments de participació ciutadana, i ho han denunciat entitats de tots colors, fins i tot el consell econòmic i social, amb entitats que van des dels sindicats als representants patronals. En segon lloc, s’han tret controls, amb l’argument de l’agilitat administrativa, perquè en realitat el que volen és una societat més feble. Són capaços de baixar sancions fent més barat l’incompliment de la llei que pagar la multa. Ens proposen treure l’informe de sostenibilitat ambiental en els plans urbanístics. Es a dir, per sortir de la crisi reproduïm allò que ens ha portat a la crisi. I ho fan amb un menyspreu absolut al medi ambient, com si per sortir de la crisi ens haguéssim d’acabar de carregar-nos el territori que ens queda. Retiren el control en la recollida de residus, desregulant una activitat de recollida de tot tipus de residus a Catalunya, una activitat que necessita garantir la qualitat d’un servei. En tercer lloc treuen garanties socials, perquè aquestes garanties simplement els molesten, quan es parla de garantir la prestacions de determinats serveis públics. Es vol implantar un canvi de model on prevalguin els negocis per sobre dels drets socials i la preservació del medi ambient. Obren la porta a la possible privatització d’un servei bàsic com és l’aigua. Els ens locals ja no decidiran en la determinació de la cartera de serveis. Es permet la fragmentació de l’ICS en 10, 15 o 20 de gestió hospitalària o de 150 a 200 unitats productives d’atenció primària perdent l’oportunitat de fer compres agregades. Ara els promotors podran repartir els habitatges protegits com vulguin, treien tot tipus de criteri equitatiu i equilibrat que garantia el registre únic.
Tot i això, Artur Mas ens diu que ara, les tres lleis, la om, la ni i la bus, és patrimoni de tots els que s’han avingut a acordar-la, CiU, PP però també PSC i ERC. Tres lleis que canvien més de 70, i que pretenen en tres mesos, i amb caràcter d’urgència, modificar el marc legislatiu. Tres lleis però només una operació de lífting, que necessita més que mai l’articulació d’una resposta ciutadana de rebuig al que ens estan proposant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s