EL Tatcher català

El conseller d’economia deia ho té clar. Cal repartir el dolor. Però curiosament en el repartiment del dolor no esmentava a les entitats finaceres ni els seus directius. Tampoc les grans rendes. No citava a les elèctriques que guanyen per una mala regulació 5.000 milions d’euros de més. Tampoc esmentava als sectors de l’economia més especulativa. Entre aquests s’hauria de repartir l’esforç, però si hi algú que ho passa malament, millor que ho acabi de passar malament. Mas-Colell estava parlant dels empleats públics que hauran d’esforçar-se més. El detall era indiferent. Treballant més, o treballant menys. El que importava era el missatge del repartiment del dolor, entre empleats públics, assalariats, entre els que reben algun tipus d’ajut, entre els usuaris dels serveis públics, entre les persones hipotecades.
Dos dies després, el Govern continuava amb aquesta estratègia anunciant l’acomiadament de 1.500 empleats públics. Després d’anunciar retallades a la universitat i anunciar un increment de les taxes sense precedents. Tornen a reblar el clau. Si es redueix en un 55% l’ajuda oficial al desenvolupament (i es deixa en mans del patrocini privat), si es suprimeix la sisena hora, si tanquen Centres d’Atenció Primària, és obvi, no calen tants treballadors. Una dada ho il•lustra a la perfecció. Salvador Milà ho explicava a CCOO i UGT en la reunió que vam tractar la llei òmnibus. En Milà explicava que des del 1 de gener no s’ha iniciat CAP habitatge sota cap tipus de protecció oficial. Com deia el nostre Tatcher, el sector públic només ha de liderar i romandre en temes com seguretat, presons i moneda. I així, anem aprimant la dimensió pública de les polítiques, fins quedar-nos amb un paper marginal, privatitzant drets i privatitzant-nos les vides. Podríem haver pres altres camins, però si aquest és el pla, per què haver de demanar un major esforç a qui més té. Tenim una crisi, problemes financers, i la CiU més liberal de la història. I el problema no és només el que fan, sinó que algú especuli que amb aquestes polítiques es pot estar contemporitzant.

One response to “EL Tatcher català

  1. Estic totalment d'acord en tot el que has dita al teu article, el que no en queda clar es com pensen des de el govern de CiU-PP que Catalunya torni a ser la locomotora d'Espanya amb aquestes retallades amb els més febles, lúnic que aconseguiran es més descontent, més protestes i potser una revolució social contra el poder establer pels més rics i per aquesta “clase ” politica aburguesada.
    salutacions i felicitats per la feina que vas fer a Madrid i ara a Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s