Desnonaments sense hora ni avís? Així no

Tenim una legislació hipotecària que permet la usura. Fa anys molta gent es va hipotecar com mai sota l’aparença que mai baixaria el valor dels pisos. Anys després, quan hi ha qui no pot pagar, els bancs s’acaben quedant el pis per un 50% del valor de taxació, per després vendre’l pel 70 o el 80% del valor original. D’això se’n diu usura, i a qualsevol país seria il•legal. Però a casa nostra es permet, i la major part de les forces polítiques (PSOE, PP i CiU) han rebutjat en reiterades ocasions una modificació de la legislació en aquesta matèria.

Però si la legislació és indecent, el que està passant aquest dies és absolutament obscè. No només no hem fet les modificacions legals oportunes. No només no s’ha convocat als bancs perquè aprovin una moratòria. I quan la societat organitzada estava aturant els desnonaments, resulta que es posen a fer llançaments de gent de casa seva sense complir amb dues premisses bàsiques que estableix la llei d’enjudiciament civil: que s’han de produir en hores hàbils i que s’ha de notificar el dia i l’hora de l’actuació als afectats per què en tenen dret.

Artur Mas hauria de convocar avui mateix als representants de les entitats bancàries per dir-los que deixin de fer desnonaments d’aquesta manera i oferint-los serveis de mediació del Govern de la Generalitat i oferint diàleg a les entitats bancàries per trobar solucions com s’han trobat en altres situacions similars perquè la Plataforma d’Afectats per l’Hipoteca ha fet pressió ciutadana fins aconseguir diàleg i arribar a un acord. Però tenim un president de la Generalitat que en comptes d’això accepta des de les institucions els desnonaments més salvatges, obviant qualsevol bri de sensibilitat social envers aquestes situacions personals de famílies que viuen un drama. El senyor Mas fa de president d’un Govern que des de la conselleria d’interior es duen a terme els desnonaments, i des de la conselleria de justícia no s’intercedeix per fer complir la legalitat i preservar els drets dels afectats. I calla i no dóna la cara.

Al Congrés per fi s’ha pogut entrar la Iniciativa Legislativa Popular que demana la dació en pagament, i al Parlament de Catalunya aquesta setmana s’han fet les compareixences de totes les entitats, excepte de les entitats bancàries que finalment han preferit no venir, sobre la proposta de reforma de la Llei Hipotecària que vam entrar ICV-EUiA, ERC i Ciutadans. Pot haver un bri d’esperança que la dació en pagament pugui ser un fet en un futur pròxim com ja ho és per alguns com per exemple els promotors d’habitatges. I esperem que aquesta vegada tots estiguem a l’alçada quan es voti el resultat final i es faci una aposta per la gent i no per les entitats bancàries. Esperem que aquesta vegada alguns partits polítics no decebin a els milers i milers d’afectats per què no poden pagar la hipoteca. De moment hem vist un fet que no m’agrada, aquesta canvi d’actitud del Govern de la Generalitat amb els desnonaments. Esperem que això no es tradueixi en un canvi d’actitud del grup de CiU al Parlament i al Congrés. I el més important, que el president de la Generalitat compleixi la paraula que va adquirir amb mi en el debat d’investidura. No oblidem que PP i PSOE també han votat sempre en contra de la dació.

Si em permeteu, tinc les meves reserves.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s