CAP TRINXERA SENSE COBRIR

En els últims processos electorals s’ha produït un denominador comú. És l’escenari actual, el de la impotència, el que fa emergir amb més força que mai una autèntica crisi de representació. Una crisi que afecta especialment a un electorat d’esquerres que se sent desorientat o orfe al no trobar en l’alternativa progressista, un canal que expressi un projecte d’emancipació. Així, elecció rere d’elecció, després de la decepció d’una esquerra que va acabar per copiar les receptes de la dreta, es vaticina la victòria d’aquells que protagonitzen la refundació ja no del capitalisme, sinó de l’Estat del benestar. I poden guanyar sense rebre gaires més suports que abans. La seva gran victòria és haver-se quedat sense contrincant. I en paral•lel emergeix una ona d’indignació.
Crec que és en aquest context, i a les portes del 15-O on haig de dir que afortunadament avui construïm la política des de múltiples trinxeres. Hi ha exemples en l’organització de la societat civil, com la trinxera que suposa una cooperativa de consum, organització capaç de crear petits espais de llibertat i democràcia al marge de la política establerta. O mil maneres d’organitzar-se i teixir societat. Però al costa d’això crec que és bo recordar que no ocupar espais de representació pública significa deixar en mans d’uns altres aquells terrenys que són la columna vertebral d’un projecte social i individual: l’educació, la sanitat, la cultura. I la lògica d’aquests altres estem veient que és la mercantilització dels nostres drets. No ens podem permetre el luxe de deixar d’ocupar aquests espais de presa de decisió, que van des de l’associació de famílies a l’escola dels nostres fills fins a l’espai institucional. Cal reinventar la manera de fer política.
Perquè això sigui possible necessitem una democràcia que permeti l’accés a la informació. Una democràcia que no busqui persones que consumeixen la seva quota de participació cada quatre anys perquè després es faci amb el seu vot el que als representants els plagui. Són aquestes propostes les que han d’entrar amb força en la societat, en les institucions, però afegeixo, més enllà d’aquestes. Necessitem una reforma de la política amb l’objectiu de passar d’una democràcia purament representativa a una democràcia deliberativa, d’un govern que no escolta a un govern que fomenta la participació ciutadana, d’una administració opaca a una administració amb les parets de cristall. És fonamental per poder governar l’economia tenir instruments per governar la política.
I tot això significa una reinvenció del que és públic, alguna cosa que va més enllà dels béns i drets que ha de garantir el conjunt de les administracions. David Marquand ho ha descrit des de la perspectiva dels valors i l’ètica, com alguna cosa molt més intangible que la mera suma de les parts del sector públic. Explica que «és una dimensió de la vida lligada al concepte d’interès públic, inspirada en els valors de ciutadania, equitat i servei». Això suposa avançar cap a una democràcia deliberativa, que comporta discussió i decisió, implicant per tant als afectats en les decisions que prenen els seus representants. La idea, sens dubte, s’allunya del concepte de ciutadà com a usuari puntual, amb prou feines com a votant, de les institucions democràtiques.

One response to “CAP TRINXERA SENSE COBRIR

  1. President? Us referiu al president d'ICV per la seva posició vers l'enquesta del CEO i més vers la Independència de Catalunya? Les crítiques per no ser-hi prop de la ciutadania a favor de la independència de Catalunya? Atenció! allunyar-se'n d'aquest majoritari vot a favor de la independència i quedar-se'n en la minoria a favor de la dependència és molt i molt perillós i més conservador que el PP-PSOE!!!!
    Poseu fil a l'agulla d'una vegada per totes en defensar Catalunya i el futur, som al segle XXI !!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s