Una reflexió sobre els objectius de dèficit

El Govern, des del principi de la legislatura, ha tingut com a objectiu controlar el dèficit. Així, s’havia marcat per enguany un objectiu de dèficit del 1.3% del PIB. Però en el darrer trimestre les dades no acaben de sortir i es troben amb un 3.7% de dèficit efectiu. Paradoxes de la vida. El Govern que ha justificat totes les retallades amb l’objectiu “d’endreçar la casa i fer els deures”, en terminologia del President Mas, té finalment unes dades macroeconòmiques que continuen sent dolentes. Curiosament, al Govern Mas li ha acabat passant el mateix que al Govern anterior, que s’havia marcat un objectiu de dèficit del 1.7% i va acabar tenir un dèficit d’un 4.3%. Però li ha passat amb un agreujant; amb molt més patiment de la gent, degut a les conseqüències de les retallades. Així, la seva herència ja no és només una mala herència social i ambiental (aspectes que han empitjorat en un any) sinó que a més continua sent una mala herència des del punt de vista financer.

Aquesta evolució denota diverses consideracions. En primer lloc, que els objectius de dèficit estan mal repartits. No és raonable que l’administració que inverteix en cohesió social tingui uns objectius de dèficit molt més reduïts que l’Administració General de l’Estat, quan la despesa d’uns i altres és equivalent. Però cada cop que el govern de la Generalitat ha anat a Madrid no ha obert la boca. Volien ser els primers de la classe, encara que fos a càrrec dels sacrificis dels seus ciutadans. En segon lloc, s’evidencia un mal finançament de Catalunya i també de les CCAA, però un mal finançament que també deriva d’una mala estructura fiscal sobre les rendes de capital i l’economia més especulativa. Per últim, crec que s’hauria de prendre nota que les retallades poden derivar en major dèficit pels efectes sobre l’economia. És evident que les retallades efectuades van més enllà de la reducció del dèficit en 0.6 punts del PIB, que al final és el que s’ha reduït. Aleshores, com explicar que la rebaixa sigui finalment tan minsa? Sense dubte, un dels factors que influeix en el manteniment del dèficit és que les retallades generen atur i pobresa, afecten negativament a l’economia i contribueixen decididament en el manteniment d’aquest dèficit.
Encara hi som a temps. De reorientar les polítiques. De demanar un calendari d’ajust del dèficit més dilatat en el temps i millor repartit entre administracions. D’encetar ja una reforma fiscal –ja que el pacte fiscal és el mateix Mas qui ha decidit posposar-lo-. I d’invertir en aquells factors de cohesió social i en sectors que ens permetin sortir de la crisi sense pujar-nos a noves bombolles.

One response to “Una reflexió sobre els objectius de dèficit

  1. Benvolgut ilustre Sr Joan Herrera.Sóc un humild militant del seu partit de ICV Badalona.El motiu d´aquest comentari es fer-li present que tenim en ment unas ideas revolucinarias,innovadores i aprofitosas,tant per la societat civil catalana-espanyola com per el nostre partit.En primer lloc vui dir-li que jo sóc treballador i estudiant universitari de Dret.He esmenat una proposta a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona per que ens deixin poder expresar las nostras ideas.Ens proposem canviar la forma de pensar de la societat civil catalan camvian el marc jurídic-social,politic,cultural,economic i social.Es una feina llarga i feixuga i no sabem com acavarem però creim que la societat civil catalana ha de recuperar els valors perduts que sempre ens han carecteritzat com a país(honradesa,humildat,conpanyerisme,altruisme,seny…).Ens agradaria comparti aquestas ideas amb la militancia i simpatitzats de ICV.Tenim unas propostes molt profundes de REFUNDACIÓ DE LA SOCIETAT CIVIL CATALANA.Entre elles per exemple nosaltres proposem que el debats terriotrials,autonomics,federals,centals o de independencias…Aquests debats els condieren desfasats,inutils e impropis d´una societat globalitzada en ple segle XXI.Per això volem Culturitzar,sociolitza,forma i educar a la societat en base a les ideas progresites i d´esquerres de ICV.Tenim un món més sostenible i amb unes ideas d´integració de cultures per tal que un dia per exemple ens proposem cambiar l´ordre de representació parlamentaria,dotant al Senat de més poder jurídic-politic independent del Congrés.Creiem que els debats provincials,territorials,autonomics…tots aquests debats han de ser discutits per posar ordre e unificar criteris en el SENAT òrgan polític més important que el Congrés i que actualment funcionan al revès,donjant més importancia al Congres que el Senat.Creiem que la base del nostre pais i en definitiva la base de la societat civil catalana-espanyola es pronvicial i territorial i per tant és el Senat que te que aglutinar aquestes ideas per que és el Senat qui té aquesta representació.Per tant volem un nou mapa juridic independent del Congres i el Senat només controlats per la Constitució(per el Tribunal Constitucional)però amb una autonia propia e individual,cosa que ara mateix no es aixi perque com Sap el Congres pot votar lleis que encara després que el Senat les tiri enrera el Congres les pot fer efectiva pasat un temps.Creiem que el Congres ha de ser independent del Senat i viceversa,només controlats per el Tribunal Constitucional on aqui si sigui l´organ máxim de vigilancia de la Constitució.Per fer efectiu això sabem que avui en dia això es inpensable perque el Senat amb la plurinacionlitat d´ideas es ingobernable.Per fer això proposem un cambi de mentalitat,refundat la societat civil dotan-les dels valors que la nostra societat sempre ens han carateritzat.
    EL motiu d´aquest comentari Benvolgut Sr Joan Herrera es animar-li a participar com a cap de llista de ICV a fer una reunió conjunta amb els estudiants universitaris i profesorats de la Universitat Pompeu Fabra per tal d´exposar publicament aquestes ideas.Ens agradiaria que la Univeristat Pompeu Fabra sigui l´emblema d´aquestes ideas innovadores per que el legat del Home que va posar ordre a les nostres propies paraules catalanes,pugui posar ordre al context socioeconomic,cultural,juridic i politic de la nostra cultura com a pais.
    Salutacions!
    P.D:Ens agradaria que asistis un dia a la seu de ICV-Badalona i alli exposar-li el nostre proyecte.Salutacions!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s