Rectificar és de savis, també per al govern dels millors

Sorprèn que se sorprenguin. De la imatge que projectem, de l’allau de mobilitzacions, de la tensió als carrers. Podrien passejar-se pels barris i preguntar a la gent que porta mesos esperant que els contestin si tenen dret a la Renda Mínima d’Inserció. Podrien preguntar als mestres què succeeix amb els nens que han deixat d’anar al menjador a les escoles perquè només se’n finança una part; van tots ells ben alimentats a escola? Podrien preguntar què passa a les universitats amb milers d’alumnes i professors que l’any vinent no continuaran i que suposarà que en un sol any la universitat pública retrocedeixi al nivell de fa vàries dècades. Es podrien haver posat malalts aquesta setmana i haver-ho fet en una de les pitjors setmanes d’urgències mai viscudes. Però no, se sorprenen de la imatge que projectem. I ara ens proposen un altre ajust, en un marc de relacions laborals que, sent francs, té dos objectius: d’una banda una legislació que permeti una reducció dràstica dels salaris i, d’altra banda, anar a un marc de relacions laborals sense concertació laboral. És a dir, un desastre per a l’economia productiva que afecta els treballadors, però també aquells sectors empresarials que produeixen i que necessiten un marc de relacions estable i que no estigui fracturat. La crisi té moltes cares i dimensions, però ha demostrat que en el segle XXI un dels eixos principals de confrontació social es dóna entre l’economia productiva i l’economia financera especulativa. En la primera hi trobem treballadors i treballadores de tots els sectors i aturats, autònoms i també bona part de l’empresariat de la indústria i de l’agricultura. Aquells qui pretenen enriquir-se amb un clic, amb un botó del ratolí de l’ordinador, comprant i venent accions i actius financers escombraria vs aquells qui produeixen béns materials i serveis que ens fan prosperar i ampliar el nostre benestar. És una crisi que confronta el 99% de la gent front l’1%. I el que hem d’exigir és que es facin polítiques per a aquesta immensa majoria. Portem una temporada de retallades i s’està demostrant que el sacrifici és inútil. Les retallades contrauen l’economia i, per tant, acaben debilitant els ingressos, per acabar mantenint el consagrat dèficit que tot ho justifica. Ara, els qui predicaven que l’únic camí eren les retallades, com que la realitat pesa com una llosa, van a Madrid perquè sigui flexible amb el dèficit -en Mas-, mentre l’altre li diu que no i, a la vegada, suplica flexibilitat a Europa en contra precisament d’allò que predica. En tot cas, se’ls ha de dir que si no els agrada la primavera que arriba, tenen una solució i és baixar del cavall i començar a fer altres polítiques. Ho explicava fa poc el ministre d’Economia d’Islàndia, del Moviment d’Esquerra Verda: apujant la fiscalitat sobre les rendes de capital i introduint elements de fiscalitat verda. El problema és que al final potser ens trobem davant d’una dreta que no és que no tingui principis, sinó que no té escrúpols.

2 responses to “Rectificar és de savis, també per al govern dels millors

 1. Molt bé tot el que dius, Joan, i molt bé el teu discurs dels 25 anys quan anunciaves que ICV s'havia de convertir en un partit en xarxa amb els moviments socials, més horitzontal…Alguns fa molts anys, dècades, que preconitzem el mateix… i no acabem de veure que es faci realitat. I hem de callar quan tanta gent d'esquerres ens pregunta quin és el sentit de militar en els rengles d'ICV, o inclús de votar-nos, i ens diuen també que no volen fer-ho perquè tenen la sensació de contribuir a una altra estructura en favor de petits avantatges, petits privilegis de professionalitzats. I per això fugen dels partits i de tota estructura rígida. Penso que ara que ve l'Assemblea Nacional hem de donar algun senyal que ICV és diferent, que ens els nostres òrgans de presa de decisions també hi ha un bon grapat d'activistes connectats amb diferents moviments socials, ongs…, i que a l'hora de designar candidats fem primàries de veritat, anunciades i preparades amb temps, amb reglaments coneguts, convidant a la participació i al pluralisme. Que no tenim cadires reservades per a ningú i que en tot alló que emprenguem i diem predicarem sempre amb l'exemple.

  Fa quatre dècades que penso que el camí de l'esquerra és l'ecosocialisme,i per això vaig entrar al PSUC quan vaig albirar possibilitats en aquest sentit, i després m'he anat mantenint dins ICV. Però molt sovint he pensat també que m'havia equivocat de partit,o d'època, o… de dirigents. Crec que som bastants els que esperem algun senyal que no anem equivocats.
  Sergi

 2. Hola Joan, estic molt d'acord amb el que escrius aquí i també amb el teu discurs dels 25 anys d'ICV, sobretot quan deies que ICV havia de ser un partit més horitzontal i en xarxa amb els moviments socials. Jo penso això des de fa molts anys, vàries dècades, però també veig que no acaba de ser realitat, i que hi ha fets concrets que ho desmenteixen. Per això callo quan molta gent d'esquerres em diu que votar ICV, i encara més militar-hi, significa reforçar una estructura on també es defensen petits privilegis i avantatges d'alguns professionalitzats, o que intenten ser-ho. Crec que és la raó per la qual ens costa connectar amb els moviments socials. I penso que la propera Assemblea Nacional hauria de ser el moment de demostrar que en els organs directius d'ICV hi ha lloc per a activistes, gent d'entitats, moviments socials, ongs…que no estan professionalitzats en la política, i que els nostres candidats són escollits en processos participatius amplis i democràtics, fets amb temps, amb reglaments coneguts, on es veu clar que no hi ha cadires reservades per a ningú. Crec que així demostraríem que la democràcia és possible, i ampliable, i guanyaríem la credibilitat que encara ens falta en determinats ambients.
  Crec que hi ha bastants adherits que esperem un senyal dels nostres dirigents en aquest sentit, un senyal que ens faci pensar que no ens hem equivocat de partit.
  Una abraçada. I ànims.
  Sergi

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s