Un nou escenari després del 29m

Us deixo l’article que m’han publicat avui a Público:

Passada la vaga general hem de preguntar què estava en joc el 29m. Una vaga que fa tot just uns dies era vista com l’últim acte de resistència davant el poder absolut de la dreta i del PP. Una vaga que va ser presentada com una moció de confiança als sindicats, i no com el que era, una moció de censura davant la política de retallades i contrareforma. Una vaga que ha hagut de superar la por a que et acabin acomiadant o degradant teves condicions-més encara després de la reforma-, amb un escassíssim acompanyament mediàtic, i en contra dels missatges d’inutilitat de tots els governs-l’europeu, el espanyol o el català. I malgrat tot això, la vaga va tenir un seguiment massiu, amb mobilitzacions multitudinàries, llançant el missatge que la por no ens havia noquejat, un missatge als nostres respectius governs, a Europa i als mercats.
El més positiu de la jornada és que obre un nou escenari. Quan alguns pensaven, tan sols fa una setmana, que tindrien una catifa vermella per entrar fins al fons en el desmantellament dels nostres drets, s’han trobat amb dos actes de resistència. El primer a les urnes d’Astúries i d’Andalusia. El segon als carrers. El 29m, per tant, dibuixa un nou escenari, en el qual la mobilització social adquireix més força. Una mobilització que ha necessitat sumar totes les forces, que ha partit d’una imprescindible convocatòria sindical, però que ha aconseguit convertir-se en una vaga social i ciutadana. Si volem respondre al desafiament que suposa una retallada de drets sense precedents, haurem d’entendre que cal caminar junts, des de diferents expressions socials, sindicals i polítiques, sent aquesta l’única manera de respondre. I que per caminar junts necessitem de nous instruments que ens permetin plantar cara, però no només això, sinó construir propostes, i un discurs que desmunti l’argument de la inevitabilitat de les seves polítiques.
En segon lloc, el nou escenari interpel clarament als governs perquè canviïn les seves polítiques. I per fer-ho el primer que han de fer és entendre que hi ha un país, una societat amb la qual cal interlocutar. Que hi ha propostes que cal valorar. Fins ara les dretes, PP i CiU, han exercit les seves majories sense complexos, i en alguns sense principis. Han retallat drets després d’eliminar impostos, com és el cas de Catalunya, i no han tingut cap rubor en aprovar mesures que havien negat que les poguessin dur a la pràctica. Però després del 29m crec que poden començar a entendre que si continuen governant igual, la resposta serà la d’una mobilització social que no és que hagi articular, sinó que ha demostrat que pot articular.
Segurament entrarem en una espiral en la qual s’intentarà tapar l’èxit de la vaga amb el debat sobre la violència, fent que l’enfocament sigui al voltant de les polítiques d’interior, i no al voltant de les polítiques laborals, socials i econòmiques. Precisament per evitar-ho, crec que és important, molt important, entendre, com escrivia Jordi Armadans, de la Fundació per la Pau, que erròniament se sol creure que la violència, tot i ser poc ètica, és una forma efectiva i útil de plantejar les reivindicacions i defensar uns interessos determinats. En contrast, se sol considerar que la no-violència és poc pràctica i útil. I bé, després dels incidents ocorreguts a Barcelona per la vaga general, un cop més, veiem que això és fals: la violència d’uns pocs ha fet que al carrer i als mitjans de comunicació es parlés més dels incidents que no de la duresa d’una reforma laboral que, en un context de retallades, es porta drets socials bàsics. I és que la violència no és només poc ètica, és inútil i poc efectiva.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s