ILP i l’aritmètica de carrer

Durant massa temps l’esquerra institucional va entendre que els processos de transformació social és podien fer sense articulació social, que es tractava d’accedir al poder institucional i des d’allà canviar i modificar la realitat. És fals que un cop s’accedia al poder es pugui dir que es feia la mateixa política. Simplement no és cert. No és el mateix la política educativa feta per la dreta que per l’esquerra. Però quan es tractava de tocar determinats sectors, l’esquerra benintencionada no tenia prou força perquè no hi havia prou força mobilitzadora, i l’esquerra acomodada es conformà en parlar de drets i llibertats sense discutir els models de creixement econòmic.

Dic tot això perquè aquesta setmana hem discutit de nou una modificació de la legislació hipotecària de les mans d’una Iniciativa Legislativa Popular que finalment s’ha admès a tràmit. No era el primer cop que es discutia una proposta així al Congrés, però si que és el primer cop que s’admet una modificació substancial de la llei. La diferència és que aquest cop tenia la força de la mobilització, les sinergies de prop de 1 milió i mig de signatures i la visibilització, de les mans de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, del drama que suposa una llei injusta i indecent que blinda els drets de la banca, i castiga a la gent que pateix. Finalment la ILP va prosperar, i el PP va permetre que es tramités. Sens dubte en aquesta decisió ha pesat la seva debilitat política, la falta d’autoritat i legitimitat, però sobretot s’ha fet sentir la mobilització i la por a que aquesta els acabés escombrant a aquells que rebutgessin la seva admissió a tràmit.
Si. És lluita de classes. La batalla financera, i concretament la de la modificació de la legislació hipotecària, és la primera línia de front de la lluita de classes que existeix, amb un llei i uns governs que s’han alineat amb el 1%. Avui, més que mai, necessitem obrir una nova etapa. I la lliçó és que ens cal mobilització, perquè les aritmètiques institucionals, si realment volen canviar coses, necessiten de noves aritmètiques de carrer.
La tramitació tot just continua. I el primer tràmit de la llei està als carrers i a les places aquest dissabte 16 de febrer.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s