Veritats sobre fiscalitat

No, no paguem més impostos que a Suècia o Dinamarca. De fet, en paguem molts menys.
Les raons són diverses. Diuen que tenim el marginal més alt, però és a partir de 300.000 euros; mentre que en d’altres països, per exemple Suècia, aquest tipus màxim és a partir de 60.000 euros.
S’explica en un informe de KPMG en una gràfica a la seva  pàgina 29, on exposa que a casa nostra el marginal més elevat és en les rendes extraordinàriament elevades:
 
La dada més rellevant és una altra. Està al tipus mitjà efectiu. Els tipus aplicables són el que diu la llei que has de pagar, com a màxim, cada escala de renda i sense tenir en compte les desgravacions. El tipus mitjà efectiu és el que pagues de debò, els diners que al final ingresses a Hisenda.
Segons les darreres dades disponibles del 2010 -les últimes no hauran variat gaire- veiem que el tipus efectiu de l’IRPF és del 15,1% ( a la pàgina 650 de l’informe anual de l’AET veiem que el tipus efectiu de l’IRPF és del 15,1%). I quin era el tipus efectiu, d’altres nivells de renda? Quant pagaven? Per a la gent amb ingressos de 120.000 euros a l’any: 28,6% (-22,4% respecte tipus aplicable). Per a algú que guanyi 175.000 euros a l’any: 29,9% (-25,1% respecte tipus aplicable). Les rendes de 300.000 a l’any: 30,3% (-25,7% respecte tipus aplicable). El més extraordinari és que entre els qui diuen guanyar 600.000€  resulta que el tipus efectiu és… del 27’3%!!  I aquest diferencial entre el tipus nominal i el tipus efectiu mitjà torna a ser dels més elevats d’Europa.
A aquesta xifra se li suma una altra: la pressió fiscal a casa nostra està molt per sota de la mitjana europea. Més de 10 punts. I aquest diferencial es basa en la distància en l’IRPF però, sobretot, en la gran diferència existent en l’impost de societats efectiu entre les grans empreses, així com la baixa fiscalitat sobre el treball.
Quan sovint es parla d’impostos només es parla de la literalitat de la llei. Com molt bé explica en Jésús Hernández al seu blog, treient les dades de diferents informes, el tipus efectiu per a les rendes de 100.000 dòlars a l’any és del 32%, per sota de Turquia, Bòsnia, l’Índia, Grècia i lluny de la de Suècia, Alemanya o Bèlgica…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s