Desobeir l’objectiu de dèficit

Un objectiu de dèficit del 1’58 és una catàstrofe. Una catàstrofe perquè significa noves retallades. I perquè a més aquestes noves retallades, lluny de treure’ns del pou ens enfonsen encara més en la misèria.

Orígens: L’origen d’aquest objectiu de dèficit és un escenari de contracció de la despesa en un escenari de recessió. De la despesa pública sempre i quan aquesta vagi associada a rescatar gent, però una reducció que no s’ha traslladat en posar cap límit a donar ajuts a fons perdut i a canvi de res a les entitats financeres. Però si Brussel·les marca uns objectius de dèficit que destrossen l’estat del benestar, el Govern Rajoy el que fa és a més de carregar-se l’estat del benestar, recentralitzar com mai. D’un dèficit previst per al conjunt de les administracions de l’Estat del 6%, concedeix a les CCAA, encarregades de garantir drets bàsics un ridícul 1’3, ampliant de forma ridícula els marges per algunes CCAA, amb un repartiment dels objectius de dèficit que no tenen res a veure  amb la proporció de despesa de cadascuna de les administracions.
Conseqüències: una major degradació dels nostres drets, un notable empitjorament de l’economia. Per cada euro que es retalla en un empleat públic, no només es degrada el servei que presta l’administració, sinó que passa a recaptar-se entre 50 i 70 cèntims menys.
Estratègies: plantar-se i desobeir. És racional que ens obliguem a mutilar-nos i que nosaltres complim sabent que és irracional? No ho és. Per això cal una estratègia que el que faci es desobeir un disbarat com és una retallada d’aquestes proporcions. Bé que estem plantejant un pols a l’Estat per exercir el dret a decidir. Doncs es tracta de desobeir en allò que afecta a la  dignitat de molts: la salut, l’educació, els serveis bàsics. Fins i tot el maleït article 135 de la Constitució diu que en cas de recessió es podran superar els límits estructurals de dèficit. On estem sinó en una recessió continua i prolongada? Es tracta per tant de sacsejar.
Riscos: el risc es que vinguin el homes de negre de Montoro. Homes de negre que poden venir gràcies a una llei votada per CiU a Madrid. Sigui com sigui, cal forçar i arribar a la situació límit perquè és la única manera de superar l’actual situació. Però encara és més greu l’altre risc: acabar amb un pressupost que ens enfonsa encara més la societat i l’economia.
Reflexió i memòria: CiU i ERC ens van dir que prorrogaven els pressupostos per forçar les coses. Al mes de febrer van aprovar una moció al Parlament que marcava un objectiu de dèficit d’un 1’7%. I en tots aquest mesos, hem guanyat un marge d’un 0’12% del dèficit, a costa de renunciar a la política d’ingressos que pal·liés el que ha succeït durant tot aquest temps. La pròrroga ha acabat suposant de facto un acte d’acatament. El decret de pròrroga establia el compliment dels objectius de dèficit marcats per l’Estat. I de tots és sabut que a Hospitals i centres públics han estat practicant una retallada substancial i efectiva respecte als recursos disposat l’any passat.
Fa tan sols 2 anys, en una de les compareixences li vaig plantejar al President Mas l’oportunitat de plantar-nos amb el repartiment dels objectius del dèficit i ell respongué que no. Que a Catalunya seríem líders en l’ajust pressupostari, com si aquest lideratge no acabés afectant a la degradació de serveis, drets i a la mateixa marxa de l’economia. Han passat dos anys, i en Mas, que ara diu plantar-se davant Madrid, expressa – per fi – el seu rebuig al repartiment als objectius de dèficit. Jo li estenc la ma per dir-li que si es vol plantar aquí ens té.  I només espero que al final no estiguem davant d’aquells exercicis de gesticulació que acaben traduint-se amb l’enèsim acte d’acatament.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s