L’abdicació, l’obligació de canviar-ho tot

Rei-abdica_anunci
Fi d’etapa. La ruptura del pacte constitucional amb lasentència de 2010 sobre l’Estatut. Crisi financera, que esdevé crisi social, econòmica i democràtica des del moment en què es traspassen responsabilitats ala gent i es degraden drets mentre se salven bancs. Dinamiten el pacte socialamb la reforma de l’article 135 de la Constitució que consagra que el primer éspagar el deute, molt per davant de preservar l’Estat de Benestar.

Però el que deu haver encès totes les llums d’alerta és la desfeta del bipartidisme a les darreres eleccions europees, quan no va arribaral 50% del vot per primer cop a la història.
 
L’abdicació, doncs, és el darrer servei del rei. Éscert. És la reacció del règim. Una abdicació, que permet la successió iaparentar que s’obre una nova etapa amb el regnat de Felip VI.
 
Però la successió no pot ser un automatisme. És mésque discutible la legitimitat del rei. Però, de forma injustificada, el rei vatenir darrera un pacte tàcit per uns, explícit per altres, de suport durant elseu regant. I ara? Té legitimitat Felip per ser Felip VI, si els pactes sobreels que es fonamenta la successió han saltat pels aires?
 
És per això que no es pot donar l’automatisme de lasuccessió. Els símptomes d’esgotament arriben per totes bandes. I, per tant, s’hauriade produir un referèndum sobre la monarquia o, si no el volen fer, uneseleccions constituents per determinar si hi ha legitimitat per continuar sotala monarquia. Per saber si el concepte hereu és compatible amb un modeldemocràtic.
 
En segon lloc, hauríem de sumar esforços entre totsaquells que creiem que el pacte constitucional no serveix. Per motiusdemocràtics, socials o territorials és molta la gent i moltes les forcesdemocràtiques i socials que no només diem prou, sinó que entenem que cal unescenari constituent.
 
Alguns voldran reproduir l’esquema antic, del pacteentre uns pocs, i el lideratge del nou rei com a element catalitzador de totsels malestars. Però això ni serveix ni ho acceptarem. Si volen nou rei, des dela legitimitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s