El ‘tauler’ català: construïm un pol d’esquerres

“Sortirem a guanyar Artur Mas. No ens abraçarem ni amb Rajoy ni amb Mas”, ha repetit Pablo Iglesias des que va arribar a Barcelona. No puc estar-hi més d’acord.

Però a Catalunya no abraçar- se a Mas significa abraçar-se a la sanitat pública, a l’educació pública, a la redistribució de la riquesa. No abraçar-se a Mas significa fer tot el possible per derrotar-lo i construir una alternativa. Perquè la defensa del que és públic sigui fructífera, davant els qui es dobleguen als mercats, cal alguna cosa més que plantar cara i denunciar-ho. Cal crear una expectativa de canvi. I l’expectativa a Catalunya no la pot construir un sol actor.
La realitat catalana és complexa, una mica més complexa que la realitat del conjunt de l’Estat. Mentre a Espanya hi ha hagut bipartidisme imperfecte, al Parlament hi ha fins a set grups parlamentaris. De fet, les relacions entre forces polítiques catalanes han necessitat d’un accent construït, pensat i articulat des de Catalunya. És el cas del que va ser el partit de l’antifranquisme per antonomàsia, el PSUC, o fins i tot el PSC de Maragall.
Avui la política catalana pot reduir-se a una dialèctica entre CiU i ERC per veure qui lidera l’independentisme, però sense que el debat sigui el del canvi de polítiques. Mentre que l’alternativa pot ser la de l’immobilisme encarnat per Ciutadans i PP. Paral·lelament, altres actors reivindiquem, amb diferents accents, un moment constituent  basat en un moment nou i un canvi radical de les polítiques i la política. La qüestió és si entenem el “tauler” català com una peça més per al canvi de majories a Espanya, o el “tauler” català és un tauler propi, en el qual donem la batalla no per irrompre sinó per canviar les polítiques.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s