La necessària tramitació de la Renda Garantida de Ciutadania. Un autèntic Pla de Rescat Social


Estem en escenari d’emergència social. 210.000 famílies no rebien cap ingrés en el darrer trimestre del 2014. I mentrestant, i per damunt de la propaganda, el Govern que acaba d’aprovar els pressupostos més socials, resulta que atén a 7.000 famílies menys (el 20% menys) que l’any 2011.
En aquest context, i davant la demanda de fer un Pla de Rescat Social que tingui com a primera mesura l’aprovació de la Renda Garantida de Ciutadania, que permeti atendre les necessitats més bàsiques de qui més pateix, a partir d’una proposta de despesa i d’ingressos totalment plausible, arriba el Govern i entre les 9 lleis que cal tramitar amb urgència extraordinària no hi és la Iniciativa Legislativa Popular a favor d’una Renda Garantida de Ciutadania. Una iniciativa en que la societat civil alerta al Parlament i al Govern  sobre la necessitat d’una Renda Garantida de Ciutadania com a resposta als milers de famílies aturades que malviuen sense cap tipus d’ingrés ni prestació. Una proposta que expressa la necessitat de redistribuir la riquesa en una societat que incrementa cada cop més la desigualtat. On els rics són més rics i els pobres són més pobres.
Però ni el Govern, ni en Mas, ni el seu grup ho considera prioritari. És més, no paren de posar entrebancs a la seva tramitació.  Sobre el paper es van comprometre a reformular la Renda Mínima d’Inserció. La realitat però és que després de l’estiu del 2011, van deixar a la intempèrie a milers de persones (10.000 infants segons el Síndic de Greuges).
La gran aposta estratègica d’aquesta legislatura en matèria social és la RGC. L’ha impulsat la societat civil. Vam aprovar la seva tramitació al març. Al novembre vam aprovar el seu tràmit urgent i sense més retards. I la resposta primer del Govern, i ara de CiU és posar pals a les rodes, ja que saben que aquesta és una proposta que no només significa una prestació, sinó endreçar les prestacions preexistents, i el que és més important, que va acompanyada d’una proposta fiscal que significa utilitzar els instruments fiscals redistributius i de lluita contra el frau que avui el Govern es nega a emprar.
Governar es prioritzar. I avui la lluita contra la pobresa es prioritza en funció de la seva voluntat de definir, davant d’una emergència social un autèntic Pla de Rescat Social que es tradueix amb l’aprovació d’una Renda Garantida de Ciutadania.
Li hem demanat un compromís al President. I desgraciadament, s’ha embolicat amb un “tu més” difícil de justificar quan tenim un escenari d’emergència social. I això si, després s’omplirà la boca d’Estructures d’Estat… un Govern antisocial que no entén ni vol Estat per donar respostes a les necessitats de la gent, i especialment dels més vulnerables.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s