#VolemEls705Noms

Són 705 entre 32.000. Són 705 alts càrrecs, polítics, responsables d’empreses públiques i llurs familiars els que omplen la xifra de Persones Políticament Exposades (PEP per les seves inicials en anglès, que van regularitzar els seus diners en la darrera amnistia fiscal. 705 entre els més de 32.000 contribuents que es van acollir a la darrera amnistia fiscal.

Reconec que mai he entès el caràcter privat d’aquests llistat. Si és difícil compartir una amnistia fiscal, més difícil és acceptar el caràcter opac dels que regularitzen el frau fiscal, ja que una de les claus pel combat fiscal és la creació d’una consciència estesa en contra del frau. Una societat madura és aquella que no normalitza el frau i coneix als defraudadors, i res millor que poder posar noms i cognoms d’aquells que ens han estat robant a totes i tots.

Però el cas del 705 és encara més escandalós. Al tractar-se de càrrecs públics i electes, una democràcia té l’obligació saber qui són. Qui ens diu que alguns dels nostres representants, que ara es presenta a la reelecció no sigui un dels 705. L’obligació d’una democràcia és ser transparent. I l’obligació del Govern és que puguem determinar.

El Servei de Prevenció del Blanqueig de Capitals (Sepblac), organisme depenent del Ministeri d’Economia, ha comprovat que el nivell dels patrimonis no correspon amb els ingressos d’aquests responsables. És a dir, que molt probablement estem parlant de multitud de casos de corrupció. Però del caràcter públic de la llista, res de res.

Democràcia no és només votar. Democràcia són drets social i equitat. I la salut democràtica d’un país va associada a la redistribució de la riquesa i al nivell de tolerància envers el frau fiscal. Quanta més tolerància menys democràcia. Quanta més contundència envers el frau i els defraudadors més democràcia. Per això volem saber. Volem els noms del 704 (un ja el coneixem). Volem saber qui són.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s