President Mas, d’acord: comptem-nos i fem-ho bé

Avui el President Artur Mas, durant el Ple del Parlament, ens ha emplaçat a comptar-nos i no hi puc estar-hi més d’acord, però vull afegir-hi una reflexió:

A ICV som una organització democràtica que sabem que els debats no van només de comptar-nos, van de reflexionar col·lectivament, de debatre, d’arribar a consensos, d’escoltar a qui tens al davant, de que uns no imposen la seva visió sinó que tenen sensibilitat i capacitat de modular postures davant les propostes d’altres.  A ICV vam construir el consens entorn a una proposta sobre la qüestió nacional a la darrera Convenció Nacional d’ICV, a Sabadell, el passat mes de febrer. La proposta es va construir col·lectivament, amb debats en profunditat i això ens va portar a aprovar un posicionament com a partit aprovada pel 87% de la militància. Ens vam comptar, però ho vam fer al final d’un procés deliberatiu que va servir per construir una postura inclusiva i comuna.

Aquesta interpel·lació constant del President que ens fa a ICV per comptar-nos, fa pensar que des del seu punt de vista la democràcia es redueix tan sols a comptar-se, i fer-ho entorn a un únic tema (perquè d’altres temes no els vol posar a consulta). De fet, ha estat incapaç de fer un procés similar al seu propi partit CDC.

Vull dir-ho de forma curta i rasa. Li reconec a Artur Mas la seva capacitat dialèctica, la seva posada en escena, el seu regat curt, la seva interpel·lació hàbil i estratègicament comunicativa. Però al meu entendre s’equivoca amb nosaltres. ICV mai hem entès la democràcia com un joc de números, sempre l’hem entès com el sistema que permet la reflexió col·lectiva, la profunditat en els plantejaments, l’assoliment de consensos.

Avui estem davant d’un nou moment, i a Catalunya tenim una correlació de forces molt potent a favor d’obrir una nova etapa, un procés constituent, amb una relació distinta amb l’Estat, i amb una relació democràtica –i no de supeditació envers els grans interessos-. Per contra, Mas, vol que la correlació de forces es determini en una clau on les majories seran ajustades, i que li permetin a ell continuar liderant el govern. Contraposem a aquesta idea la d’encetar un procés constituent, una reflexió profunda de país sobre el nostre model de societat, el nostre model econòmic, ecològic, de serveis públics i sí, ho volem fer de forma sobirana. A ICV tenim un horitzó: que un dia a Catalunya es pugui fer un referèndum amb totes les garanties democràtiques per tal de definir la nostra relació amb l’Estat, i llavors sí, comptem-nos després d’haver deliberat.

Els debats d’un procés constituent són amplis i inclusius i no se centren únicament en la relació o no amb l’Estat, sinó que aborden totes aquelles qüestions que són necessàries en la construcció d’un país. Aquest debat és necessari en un moment de canvi d’època com el que ens trobem i volem aprofitar les eleccions del 27S per incorporar en el debat tots els matisos i totes les qüestions que, humilment, creiem que poden interessar a la gent. I també volem fer-ho a les Generals de novembre, perquè allò que passi a nivell estatal facilitarà o dificultarà els escenaris que des de Catalunya, exercint la nostra sobirania, puguem plantejar.

President Mas, sí comptem-nos, però no com vostè vol, fem-ho com es fa en democràcia: amb debat, amb consens, amb reflexió compartida i no posant límits a allò que debatem. Iniciem aquest procés constituent i construïm un relat col·lectiu i, al final, comptem-nos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s