Salut, dret o negoci

Ple monogràfic sobre salut. Surt a la tribuna el Conseller de Salut, Boi Ruiz, i després el President, Artur Mas. I comencen, en una llarga intervenció, el seu discurs amb un principal interpel·lat, el Grup d’ICV-EUIA, assenyalant-nos com un dels corresponsables de l’actual model de salut.

És cert, venim d’un model pactat per tots, també nosaltres, però avui el model s’ha pervertit, desmuntat i desdibuixat. La gestió del model sanitari ha pivotat entre CiU i PSC i des d’ICV no estem d’acord en com s’ha fet. Sigui com sigui, avui, aquest model es desmunta, es mercantilitza, es degrada i obre la porta al negoci privat. Per això el model ja no serveix. Per això ja no ens sentim interpel·lats en la defensa del model actual. Cal repensar i refer el model sanitari català i per això hem proposat l’elaboració d’una nova llei, un nou pacte que passi per enfortir i donar centralitat a la salut pública, on la salut la determina factors principalment socials, econòmics i culturals; per la primacia de la inversió en salut primària (on s’ha reduït més que la mitja); per una inversió no només superior, sinó diferent.

Per contra, avui ens trobem amb una salut amb 3.000 professionals menys en primària. Amb 6.000 professionals menys en el conjunt del sistema. Amb reduccions pressupostàries que freguen el 16%.Es tanquen quiròfans i plantes, mentre es deriven pacients, més de 16.000 l’any passat, 7.000 d’ells a entitats privades amb afany de lucre. En paral·lel el Govern no deixa d’obrir projectes que fragmenten el model de salut. La creació del consorci de Lleida segregant de l’ICS l’Arnau de Vilanova és el projecte insígnia. O intenta obrir la porta per comercialitzar les dades sanitàries amb el projecte Visc Plus, ara amb preteses dades encriptades que segons tots els especialistes no es poden encriptar.

Mentrestant, per molt que les intervencions més greus es mantenen dins d’uns paràmetres acceptables, l’atenció més bàsica, la primera visita, l’atenció a l’especialista, la rehabilitació post-operatòria s’ha degradat com mai. En allò que és mèdicament greu, els pacients, tinguin mútua o no, aposten per la pública i en això es mantenen els nivells. Mentrestant, en la salut quotidiana, l’atenció primària i la salut pública, on sí hi ha una clara desigualtat d’accés a la salut, és on es concentren les retallades i es degraden com mai. L’esquema és senzill: degrades la salut i així, qui s’ho pot pagar s’ho acaba pagant. Com explicar sinó que del 2011 al 2013 (són les últimes dades disponibles) l’únic sector sanitari que ha augmentat facturació sigui el sector primari. Així es mercantilitza l’accés a la salut, es construeix un model dual, es privatitza, o diguem-li com vulguem, permetent i atiant que es faci més negoci de l’accés a un dret bàsic.

Aquests dies al Parlament hem afrontat un debat molt important per al futur del nostre país. L’hem fet tot i que no com a ICV ens hagués agradat. Volíem que en el Ple participessin els especialistes, les plataformes mobilitzades entorn a la Marea Blanca de Catalunya, però la Presidència no ho va permetre. Tot i això, creiem que, encara que tímidament, hem avançat. Només pel fet de poder-ne parlar, de situar aquest tema en l’agenda, de que haguem pogut portar en seu parlamentària el debat que plantegen tots els moviments de defensa de la salut pública.

Fa més de 150 anys que Karl Marx va escriure que “les condicions materials de l’home –i la dona afegiria- creen la seva consciència”. Avui el Govern parla de salut però crea la seva consciència sense ser usuari de la sanitat pública. En alguns països, com els escandinaus, aquest seria motiu per a no poder ser servidor públic. Aquí, com a mínim, hauria de ser un argument de pes per a restar credibilitat als arguments plens de fal·làcies del Govern.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s